Tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja razmijenjeno je mnogo korisnih savjeta i usvojena su nova praktična znanja i vještine. Gledale su se odabrane kazališne i lutkarske predstave, razgovaralo s velikim hrvatskim glumcima i kostimografima te upijala magija dasaka koje život znače

Hrvatska matica iseljenika i ove je godine priredila srpanjski seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske. Na otok Galovac/Školjić je na već tradicionalni Matičin seminar došlo petnaestak polaznika iz Makedonije, Vojvodine, BiH, Mađarske, Kanade i Njemačke.
Seminar je zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu. Tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja razmijenjeno je mnogo korisnih savjeta i usvojena su nova praktična znanja i vještine.
Gledale su se odabrane kazališne i lutkarske predstave, razgovaralo s velikim hrvatskim glumcima i kostimografima te upijala magija dasaka koje život znače.
Seminar je, kao i svih dosadašnjih godina, završio izvedbom male predstave koju lokalno stanovništvo i turisti i ovaj put nisu propustili pogledati. Nakon priredbe, sudionici su dobili potvrdu o sudjelovanju na seminaru.
Pobuđujući interes za kazališnu umjetnost, ali i za njene reprezentativne uzorke u domovini, voditeljica i redateljica iz Zagreba Nina Kleflin, kao prokušani kazališni pedagog i predavač, ljetošnje je polaznike, predavanjima i pokusima, provela kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave. Vođeni mišlju kako je kazalište teško osmisliti, ali ga nije teško stvoriti, polaznici i voditeljica seminara uspješno su dokazali kako je to itekako moguće i ostvarivo.

Tekst: Vesna Kukavica