Organizator ljetnog seminara Stvaranje kazališta je HMI, voditeljica zagrebačka redateljica Nina Kleflin a organizatorica Nives Antoljak. Zainteresirani sudionici se mogu prijaviti do 20. lipnja

Organizator ljetnog seminara Stvaranje kazališta je Hrvatska matica iseljenika, voditeljica zagrebačka redateljica Nina Kleflin a organizatorica Nives Antoljak nives@matis.hr iz Odjela za kulturu HMI. Zainteresirani sudionici se mogu prijaviti do 20. lipnja.
Na otoku Galovcu/Školjiću kraj Zadra – od 5. do 13. srpnja 2014. – održat će se seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske. Projekt je zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu.
Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja.
U jutarnjemu dvosatnom teoretskom bloku voditeljica Kleflin će proći sve važne teme vezane uz stvaranje kazališta. Predavanja će biti popraćena ilustracijama, fotografijama, te video i audio zapisima. Poslijepodnevni blokovi zamišljeni su kao probe na kojima će grupa, konkretnim radom, prolaziti ono što se obrađivalo u teoretskom dijelu. Scenski će se postaviti jedan kraći domaći, suvremeni komad, prilagođen potrebama seminara, pa će svaki sudionik dobiti priliku da glumi i osjeti kako se realizira uloga i kako se rješavaju problemi na tom putu.
Seminar, kao i svih dosadašnjih godina, završava izvedbom male predstave koju lokalno stanovništvo i turisti rado posjećuju. Nakon priredbe, sudionici dobivaju potvrdu o sudjelovanju na seminaru.

Opširnije

CROATIAN HERITAGE FOUNDATION
Odjel za kulturu
organizatorica Nives Antoljak nives@matis.hr
Trg Stjepana Radića 3
10000 Zagreb

HRVATSKA / CROATIA
tel: (+385 1) 61 15 116
fax: (+385 1) 61 11 522
Portal HMI www.matis.hr