Ove godine, uz desetu obljetnicu smrti, Škola je posvećena osnivaču dr. Ivanu Ivančanu, poznatom hrvatskom etnologu i koreografu

Zamjenik župana Ivan Pal prisustvovao je 12. siječnja završnom koncertu Zimske škole folklora u dvorani Domoljub u Koprivnici na kojem je nastupilo 110 polaznika ovogodišnje škole.

Prije samog početka koncerta prigodne riječi sudionicima uputila je vršiteljica dužnosti ravnateljice Hrvatske matice iseljenika Mirjana Ana-Maria Piskulić koja je istaknula važnost Zimske škole folklora za očuvanje kulturne baštine Hrvata, osobito onih koji već nekoliko naraštaja žive izvan domovine.

Dobrodošlicu svim polaznicima i voditeljima Škole uputio je zamjenik Pal istaknuvši: „Za Koprivničko-križevačku županiju osobita je čast što je upravo naša županija po drugi put izabrana da bude mjesto održavanja škole jer je time obogaćen kulturni život ovog kraja, ali je građanima i institucijama na području Županije omogućeno da sudjeluju u procesu očuvanja folklorne baštine Hrvatske“.

Završnim koncertom polaznicima Škole pružena je prilika da pokažu što su naučili i uvježbali u školi folklora, a posjetitelji su tako mogli uživati u plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima dinarskog područja, ali i vještini sviranja tamburica kao i drugih tradicijskih glazbala Hrvatske.
Valja istaknuti da je Zimska škola folklora namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina, a uz praktična plesna predavanja održana su i brojna predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama dječjega folklora.

Organizator Škole je Hrvatska matica iseljenika, a ove je godine, uz desetu obljetnicu smrti, posvećena osnivaču dr. Ivanu Ivančanu, poznatom hrvatskom etnologu, koreografu i znanstveniku.

Na kraju koncerta prigodne riječi uputio je i voditelj Zimske škole folklora, etnolog Andrija Ivančan zahvalivši pritom na podršci Koprivničko-križevačkoj županiji, Zajednici kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, Hotelu Podravina, Gradu Koprivnici, ali i svim polaznicima škole na velikom trudu i motiviranosti.
(prigorski.hr)