Mateo Fistonic je 1929. napustio rodno Zastražišće na otoku Hvaru i došao u Čile. Radio je u salitreri, radio kao trgovac, oženio se i dobio djecu… Njegov sin Ivo aktivni je član Hrvatskog doma u Iquiqueu i jedan od dva aktualna predsjednika

Mateo Fistonic koji je daleke 1929., kao šesnaestogodišnjak, napustio rodno Zastražišće na otoku Hvaru, proslavio je 30. siječnja stoti rođendan. Iako nam je vijest iz Iquiquea stigla s malim zakašnjenjem, ne možemo ne podijeliti radost s njim i s njegovom obitelji.
Prisjećajući se dolaska u Čile, ovaj vitalni stogodišnjak nam je ispričao: -U Iquique smo došli u 8 sati navečer, brodom, koji nije mogao pristati zbog plićine obale, nego su nas ukrcali u male barke i prebacili do obale. Poslali su nas u hotel, koji nije imao krevete nego daske i tu smo spavali. Ja sam počeo plakati kad sam vidio gdje sam došao. Odmah sam se zaposlio u salitreri. Podizali smo vreće od sto kilograma i bilo nam je puno teško.

Kasnije ga je život odnio u druge vode, pa je radio kao trgovac, oženio se Delfinom Baccigaluppi s kojom je u braku dobio kći Katicu i sina Ivu, aktivnog člana Hrvatskog doma u Iquiqueu i jednoga od dva aktualna predsjednika.
Mateo Fistonic je u svome bogatome životu stvorio ekonomsku sigurnost za sebe i svoju obitelj, po što se iz Dalmacije i uputio u daleku Južnu Ameriku.

Tekst: Branka Bezić Filipović