Knjiga i istoimena izložba fotografija autora Anđelka Stjepčevića predstavljena je 28. listopada u Gornjoj Lastvi, selu značajne hrvatske povijesne, sakralne i ambijentalne baštine u Boki kotorskoj

 

 

Knjiga “Stoljeće kulture u Gornjoj Lastvi” i istoimena izložba fotografija autora Anđelka Stjepčevića predstavljena je 28. listopada u Gornjoj Lastvi, selu značajne hrvatske povijesne, sakralne i ambijentalne baštine u Boki kotorskoj.

Knjiga je kronika kulturnih događanja, dana kroz prikaz arhivskih i povijesnih svjedočanstava, koje je autor sakupio i prikazao u kronološkom slijedu, koji započinje osnivanjem Hrvatskog tamburaškog zbora “Napredak” 1919. prateći aktivnost i drugih društava koja se osnivaju, kazališnu grupu 1928. Foto kino klub, Društva prijatelja Gornje Lastve koje je svojim djelovanjem afirmiralo kulturnu baštinu kroz nastupe Bokeljske mornarice, očuvanje graditeljskog nasljeđa, izložbe, očuvanje starih običaja, rješavanje komunalnih potreba.
“Hrvatska društva su u doba monarhističke Jugoslavije bila izložena raznim pritiscima, a posebno za vrijeme diktature Aleksandra Karađorđevića 1929. kada su neka društva bila raspuštena, a druga, uključujući i lastovska su se morala odreći hrvatske zastave. Rad društava je prekinut početkom Drugog svjetskog rata. Nakon rata tamburaški zbor i kazališno društvo nastavljaju sa radom ali bez prefiksa Hrvatsko, u sklopu novoformiranog Kulturno povijesnog društva ‘Napredak'”, kazala je povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček predstavljajući knjigu.
O knjizi je govorio prof. Neven Staničić koji je brojnim posjetiocima, približio njen sadržaj koji je zasnovan na arhivskoj građi koju je autor prikupljao godinama, kao i o fotografijama, koje prate razvoj i kulturnu baštinu kroz povijest Gornje Lastve. Knjiga, osim kulturnoga, prikazuje socijalni i ekonomski život njenih žitelja
Marija Nikolić, aktivistica Kulturno zavičajnog društva „Napredak” Gornja Lastva predstavila je rad društva, te podsjetila da „naša kulturna baština nije samo skladište naše prošlosti već i inspiracija za našu budućnost”.
Nakon autora, u ime nakladnika izdanja i organizatora promocije, svima koji su pomogli da knjiga bude objavljena zahvalio se predsjednik Kulturno zavičajnog društva „Napredak” Gornja Lastva Zoran Nikolić, dok je autoru knjige lastovski župnik don Dejan Turza uručio prigodan poklon.
U muzičkom dijelu programa nastupili su mandolinski zbor uz pratnju na harmonici Martine Lukšić.
Pogledajte fotogaleriju na http://www.radiodux.me