Na Dan zahvalnosti 1912. službeno je otvoren Hrvatski dom, a sto godina poslije slavilo se uz procesiju, bogati ručak, govore i svirku St. George Odrasli tamburaškoga zbora iz Cokeburga, tamburaškoga zbora iz Farrella Veseljaci i TS Jerryja Grcevicha

 

Sto godina postojanja Farrell Croatian Homea/ Hrvatskog doma Farell proslavljeno je 14. listopada u gradu Farrellu u sjeverozapadnom dijelu Pensillvanije. Interesantna je činjenica, da u američkoj državi Pensilvaniji ima oko 30-ak hrvatskih domova koji su većinski u vlasništvu odsjeka Hrvatske bratske zajednice. A tako je i diljem zemlje, uključujući i susjednu Kanadu.

U Farrellu je u spomen-knjizi upisano: «Kad se je hrvatski narod doselio u ovo udolje da se zaposli u željezari on je osnovao bratska udruženja-odsjeke kako bi zadovoljio potrebe svoje zajednice. U rujnu 1912. kupljeno je nekoliko kućišta na ulici Staunton u Farrellu i odmah potom je nastavljeno, nakon dvanaestosatne smjene u željezari, s gradnjom. Muškarci su poslije posla u željezari dolazili na gradnju Doma. Začuđujuće je, da su u nepuna tri mjeseca, na Dan zahvalnosti, službeno otvorili dom i predali ga na uporabu. Bila je to veličanstveno slavlje počevši sa svetom misom, procesijom, pozdravnim govorima, ručkom te nastavljeno s pjesmom i plesom duboko u noć. Prema pisanju The Sharon Telegrapha više od 1200 ljudi nazočilo je otvorenju i bila je to ‘jedna od najvećih i najboljih parada ikada održana u Shenango Valleyju’».
„Nastavljeno je s okupljanjima, proslavama i društvenim te privatnim druženjima, ali i s preuređenjem građevine kako bi bila dostupna suvremenim potrebama svojih članova“, pišu Fred Husnik, predsjednik odsjeka 126 «Slavno ime Isusovo» HBZ-a i Rose Husnik, predsjednica Američko-hrvatskog doma. „Mnogih nema više među živima koji utemeljiše Dom, mnogi se odseliše iz grada u druga mjesta ali Hrvatski dom stoji kao spomen te žarke ljubavi i težnje da se sačuva hrvatska kultura. Baština hrvatskog naroda i dalje se njeguje kroz ljetne zabave (piknike), domaću kuhinju kao što je pečena janjetina, štrudle i druge poslastice te svakako tamburašku glazbu“, zaključuju povijesno slovo Fred i Rose.

Na proslavi stogodišnjice ponovno je sve bilo puno hrvatskoga roda. Blagoslov je udijelio vlč. Mathew Ruyechan, a predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi Bernard Luketich i župan Mercer županije Brian Beader održali su govore. Nakon bogatog ručka nastavljeno je sa slavljem duboko u noć. Svirali su St. George odrasli tamburaški zbor iz Cokeburga, tamburaški zbor iz Farrella Veseljaci i TS Jerryja Grcevicha.

Tekst: Franjo Bertović