Lily je bila prva čileanska kiparica koja se okrenula apstrakciji, prva žena na čelu Nacionalnoga muzeja likovnih umjetnosti (1973.-1977.) i prva čileanska umjetnica koja je organizirala samostalnu izložbu svojih skulptura

Lily Garafulic Yancovic život je posvetila stvaranju skulptura, a ljubav prema oblikovanju kamena zasigurno je naslijedila od svojih bračkih predaka. Roditelji, Petar Garafulić i Margarita Janković, iz Nerežišća na Braču, otoka koji je svojedobno poharala peronospora, u drugom iseljeničkom valu početkom XX. st. odlaze u Čile. Ondje im se u Antofagasti 1914. rađa kći Lily, najmlađa od devetero djece. Obitelj Garafulić se potom 1919. preselila u Santiago.
Jedna od najznačajnijih čileanskih kiparica 14. svibnja ove godine napunila bi sto godina. Tim povodom, u Čileu, Isabel Cruz priprema knjigu o njenoj ostavštini koja će objavljena u listopadu ove godine. Nacionalni muzej likovnih umjetnosti i Muzej suvremene umjetnosti pridružit će se prigodnim programima obilježavanju godišnjice koja uključuje projekciju novog dokumentarca o Lily Garafulic (1914.-2012.). Snimila ga je njena nećakinja Gloria Garafulic-Grabois.
Zasad jedini hrvatski dokumentarac o čileanskoj kiparici bračkih korijena je onaj Dona Lily Garafulic, scenarista i redatelja Tomislava Perice iz 2004.U Santiagu je 2003. o njoj već objavljena monografija, ali u njenoj pradomovini se to nažalost još nije dogodilo. Ovih dana u Čileu će se promovirati i knjiga “Lily Garafulic”spisateljice Isidore Osorio. U Hrvatskoj, u Galeriji Nerežišća na njezin će se rođendan, 14. svibnja, održati “Sjećanje na Lily Garafulić“. Organizirale su ga Hrvatska matica iseljenika – podružnica Split, Općina Nerežišća i Centar za kulturu Brač.
Umjetnički doprinos Lily Garafulic bio je izvanredan budući je bila prva čileanska kiparica koja se okrenula apstrakciji, prva žena na čelu Nacionalnoga muzeja likovnih umjetnosti (1973.-1977.) i prva čileanska umjetnica koja je organizirala samostalnu izložbu svojih skulptura.
Umjetnici u čast sprema se i putujuća izložba skulptura po SAD-u , koju će ugostiti Veleposlanstvo Čilea u Washingtonu , OAS i Cervantes Institute u New Yorku.
Svoju kiparsku baštinu, 67 komada u glini, drvu , bronci i mramoru, darovala je Sveučilištu u Talci. Tom donacijom zastupljena su sva razdoblja njena stvaralaštva, od najranijih radova kao što su portret Nieves Yankovic 1936. do serije Aku Aku, nastalim nakon posjeta Uskršnjim otocima 60-ih godina.
U Nacionalnome muzeju likovnih umjetnosti 15. svibnja premijerno će se prikazati dokumentarni film o Lily, u kojoj Garafulic (95), govori o svom umjetničkom radu i putovanjima koja su obilježila njezinu karijeru.
Garafulic je 1937. završila Visoku školu lijepih umjetnosti/Escuela de Bellas Artes. Godine 1938./39. Studijski je boravila u Parizu, a 1944. dobila stipendiju Zaklade „Guggenheim” i otišla u New York usavršiti obradu kamena i graviru. Sudjelovala je u ukrašavanju bazilike Gospe Lourdske u Santiagu, koju je projektirao njezin brat, čileanski arhitekt i pisac Andres Garafulić. Godine 1947. postala je docenticom na Katedri za kiparstvo Sveučilišta u Čileu i nastavila se obrazovati, putovanjima po svijetu Italija,Grčka, Egipat, Hrvatska, Južna Amerika i Makedonija- kao izvorom inspiracije za svoja djela.
U međuvremenu je postala i profesoricom na Likovnoj akademiji i direktoricom Nacionalnog muzeja lijepih umjetnosti u Santiagu, a od 1957. potpredsjednica je Međunarodnog kiparskog udruženja pri UNESCO-u.
Lily Garafulić umrla je u Santiagu 15. ožujka 2012. godine od srčanog udara u 98. godini života. U 80 godina kiparskoga rada stvorila je više od 300 skulptura, od kojih su mnoge monumentalnih dimenzija.
Brački Garafulići posijali su sjeme u gostoljubivu čileansku zemlju koja je obilno rodila. Plodovi su zadivili domaćine i svijet, a njihov miris i ljepotu, barem nakon stotinu godina, trebali bi upoznati, vidjeti i osjetiti i svi u Hrvatskoj.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek

LIBRO: Lily Garafulic. Premio Nacional Arte