U koncelebraciji s kardinalom bili su domaći župnik fra Nikola Pašalić, provincijal franjevaca iz Mostara dr. Miljenko Šteko, kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu fra Jozo Grbeš, župni vikari fra Dražen Boras i fra Ilija Puljić, bivši župnici te župe fra Slavko Soldo, fra Marko Puljić i fra Ivica Majstorović, zajedno sa svećenicima koji su nekada služili u toj župi, onima koji su došli iz drugih krajeva Amerike, Kanade, Rima i Perua

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda u New Yorku 100. obljetnicu svoga postojanja proslavila je u nedjelju, 27. listopada svečanim misnim slavljem koje je u nedavno obnovljenoj crkvi na Manhattanu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U propovijedi je zahvalio Hrvatima New Yorka za život vjere i zajedništva, za sve što su učinili za Hrvatsku u svim vremenima, a posebice posljednjih godina u borbi za hrvatsku neovisnost i slobodu. Upravo ta zajednica, istaknuo je kardinal, bila je simbol iseljene Hrvatske, primjer ljubavi i hrabrosti. Kardinal se osvrnuo na povijest te zajednice, dolazak franjevaca koji su osnovali i vodili tu župu kroz stotinu godina, počevši od fra Ireneja Patrička koji je kao mladi svećenik došao u New York okupljati Hrvate. Upravo ta zajednica oduvijek je slavila i ponosila se hrvatskim blaženikom, mučenikom kardinalom Stepincem, te je njemu u čast nazvana i ulica na Manhattanu. U znak zahvalnosti toj zajednici kardinal Bozanić na kraju mise župniku fra Nikoli predao je medaljon zagrebačkih blaženika Stepinca i Kažotića.
U koncelebraciji s kardinalom bili su domaći župnik fra Nikola Pašalić, provincijal franjevaca iz Mostara dr. Miljenko Šteko, kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu fra Jozo Grbeš, župni vikari fra Dražen Boras i fra Ilija Puljić, bivši župnici te župe fra Slavko Soldo, fra Marko Puljić i fra Ivica Majstorović, zajedno sa svećenicima koji su nekada služili u toj župi, onima koji su došli iz drugih krajeva Amerike, Kanade, Rima i Perua. Slavlje je više od tisuću ljudi nastavilo nakon mise, uz nastup svih generacija Hrvatske škole kardinal Stepinac. Riječi čestitke izrazili su kardinal Bozanić, provincijal Šteko, kustos Grbeš te bivši župnici. Provincijal je uz čestitke župi izrazio i zahvalnost kardinalu Bozaniću za njegovu pomoć i uvijek bratski iskazanu ljubav prema Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.
Na kraju programa župnik Pašalić zahvalio je generacijama župljana za zajedništvo i ljubav prema toj jedinstvenoj zajednici, pozvavši ih da nastave dalje graditi i raditi, slaviti i moliti i čuvati kršćanski i hrvatski identitet u tom velikom gradu.
Dan nakon slavlja, kardinal Bozanić zajedno sa župnikom, provincijalom i kustosom bili su gosti nadbiskupa New Yorka, kardinala Timothyja Dolana, koji je izrazio svoju veliku zahvalnost i radost hrvatskim franjevcima na izuzetnom služenju u njegovoj nadbiskupiji.
(IKA)

Doznajte više