Odgojitelji, učitelji i nastavnici, koji u zemljama diljem Europe i svijeta izvode nastavu na hrvatskom jeziku i podučavaju djecu hrvatske manjine, iseljenika i Hrvata u BiH, okupili su se u Zagrebu. Sudionike skupa pozdravili su Jelena Pavičić-Vukičević, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, Željko Rupić, zamjenik ravnatelja HMI i Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Državnog ureda za Hrvate izvan RH


Odgojitelji, učitelji i nastavnici, koji u zemljama diljem Europe i svijeta izvode nastavu na hrvatskom jeziku i podučavaju djecu hrvatske manjine, iseljenika i Hrvata u BiH, okupili su se u Zagrebu na stručnom skupu koji je organizirala Agencije za odgoj i obrazovanje. Svečanim otvaranjem uz brojne uzvanike i uvažene goste u Osnovnoj školi Kajzerica 5. srpnja započelo je stručno usavršavanje za više od 90 odgojno-obrazovnih radnika iz Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke.

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković poželjela je svim sudionicima srdačnu dobrodošlicu u Zagreb i istaknula da organizacijom i provođenjem ovoga stručnog usavršavanja Agencija nastoji doprinijeti unapređivanju i razvoju odgoja i obrazovanja na području školovanja djece hrvatskih građana u inozemstvu.

– Želja mi je da vam pripremljeni sadržaj, predavanje i radionice, budu na osobnu izgradnju i profesionalnu koristi u narednoj školskoj godini. Osim prilike za multidisciplinarno stručno usavršavanje ovaj skup je svakako i prilika za posjet domovini, upoznavanje s kulturnom i prirodnom baštinom te razmjenu ideja i iskustava – kazala je Jadranka Žarković Pečenković. Osobitu zahvalu uputila je OŠ Kajzerica, ovogodišnjoj školi-domaćinu, na podršci u organizaciji ovoga stručnoga skupa. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2007. godine povjerilo je Agenciji za odgoj i obrazovanje organizaciju i provođenje ovoga skupa, istaknula je uvodno voditeljica  stručnog usavršavanja Tihana Šimunić, te izrazila zadovoljstvo da se ove godine skup održava prvi puta u Zagrebu koji je sudionike dočekao raširenih ruku.

Sudionike skupa pozdravili su Jelena Pavičić-Vukičević potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, zaželjevši im ugodan boravak u hrvatskoj metropoli. Željko Rupić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, ustanove koja već 65 godina skrbi o hrvatskom nacionalnom, kulturnom i jezičnom identitetu, i Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 – Posao koji je vama povjeren je jedan od najplemenitijih i najvažnijih poslova koje čovjek može raditi. Biti učitelj nešto je dostojanstveno. A biti učitelj materinskoga jezika daje dodatnu snagu, jer jezik nosi tradiciju, dušu i život svakoga naroda – naglasio je Milan Bošnjak. Zahvalio je svim učiteljima i nastavnicima na rezultatima i uspjesima koje postižu sa svojim učenicima, posebno zato što često rade u sredinama koje nose puno izazova i nisu posve prijateljski raspoložene prema hrvatskoj zajednici.

Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta uputio je iskrene zahvale odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima iz inozemstva na radu i trudu koji ulažu u obrazovanje djece hrvatskih građana u inozemstvu. -Znam koliko je to teško, a koliko je to dragocjeno za nas. Zato stojim vam na raspolaganju, i ono što imamo, kao primjerice ovaj stručni skup, zadržat ćemo bez obzira na sve okolnosti – kazao je ministar Predrag Šustar i pozvao sve na suradnju s Ministarstvom u kreiranju budućih planova i radnji. Ured Predsjednice RH uputio je pozdravno pismo u kojem se svim sudionicima zahvaljuje na radu koju ulažu u promicanje hrvatskog jezika uz želje za uspješan rad i boravak u Hrvatskoj.

U Zagrebu su četiri dana učitelji i nastavnici koji dolaze iz cijele Europe i svijeta, primjerice učiteljica iz Hrvatske OŠ Miroslava Krleže iz Budimpešte u Mađarskoj, učiteljica iz OŠ Nermiđ u Rumunjskoj te nastavnica hrvatskog jezika u Grazu u Austriji, imati priliku upoznati se i proširiti svoja saznanja o nizu važnih tema i sadržaja koji će im koristiti u svakodnevnom radu. Nakon svečanog otvaranja, koji su glazbeno-kulturnim nastupima uveličali učenica i djelatnici OŠ Kajzerica, uslijedila su predavanja i radionice iz hrvatskoga jezika, književnosti, povijesti, geografije te glazbene i likovne umjetnosti.

Prvo predavanje održao je iz. prof. dr. sc. Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti koji je izlagao o identitetu i imidžu Hrvatske u globalnom svijetu.

– Da bi nacionalni identitet zaživio važni su simboli, ceremonije, junaci i rituali. Njima stvaramo pozitivan odnos prema identitetu. A mi smo zatvorili Oltar domovine, naše velikane smo dali drugima, ukinuli smo parade i zato možemo reći da imamo krizu identiteta. Hrvatska je lijepa zemlja bez jasnog identiteta a za to su najviše odgovorne državne i obrazovne institucije i mediji – istaknuo je Božo Skoko.

O identitetu hrvatskoga jezika, sa sociološkog, povijesnog, kulturnog i političkog aspekta predavanje je održao prof. dr. sc. Ante Bežan s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. O Ansamblu LADO i očuvanju hrvatske kulturne baštine govorio je Krešimir Dabo, ravnatelj LADA, s životom i običajima građanskog Kaptola i Gradaca nekada sudionike skupa upoznao je Igor Rukljač, ravnatelj OŠ Kajzerice, a svoje iskustvo učiteljica hrvatskoga jezika sudionicima skupa prenijela je Andrea Bosanac, učiteljica OŠ Kajzerica.

Održavanje skupa pomogli su TZ grada Zagreba, koja je glavni pokrovitelj terenskog dijela stručnog skupa, odnosno organiziranog razgledavanja značajnih lokaliteta u gradu Zagreba i Grad Zagreb, čiji će gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak, 7. srpnja u palači Dverce ugostiti sve sudionike skupa. Kao sponzori skup su potpomogli izdavačke kuće Školska knjiga, Alfa i Profil-Klett. (www.azoo.hr)