Bila je to prva crkva koju su 1894. Hrvati podignuli na američkom kontinentu kako bi mogli ispovijedati i čuvati svoju katoličku vjeru te se okupljati u dalekom svijetu

 


Tijekom prošle subote i nedjelje, 12. i 13. siječnja 2013., srušena je prva crkva koju su Hrvati podignuli na ovom kontinentu; crkva sv. Nikole. Podignuli su ju Hrvati 1894. kako bi mogli ispovijedati i čuvati svoju katoličku vjeru te se okupljati u dalekom svijetu. 

Isti ljudi i vodstvo utemeljilo je i Hrvatsku bratsku zajednicu u ovom gradu od koje je na stotine tisuća članova bilo tijesno povezano s crkvom i njezinim djelatnostima.

Urednici “Zajedničara ” Lorraine Turkall i Ivan Begg pišu u svome siječanjskome uvodniku: “Zahvalni smo Bogu i našem hrvatskom narodu što smo našom čvrstom vjerom u pouzdanjem uspjeli zadržati ovu našu vjersku ustanovu za više od jednog stoljeća. Iskreno zahvaljujemo svim svećenicima i odanim vjerenicima koji su vjerno služili crkvi i našoj čitavoj hrvatskoj župnoj zajednici”.

Pročitajte više na http://www.poslovni.hr/svijet-i-regija/bagerima-na-najstariju-hrvatsku-crkvu-u-americi-jer-je-preskupa-227311

Tekst: Franjo Bertović