Na pročelju dvorca u Moravskoj, koji je nekada pripadao obitelji Stockau, postavljena je spomen-ploča koja će trajno podsjećati na Jelačićevo vjenčanje. Otkrili su je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i hrvatski veleposlanik u Češkoj Frane Krnić

Hrvatski ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija rođena Stockau 16. ožujka simbolički su se ponovno vratili na mjesto gdje su 23. srpnja 1850. sklopili brak, u dvorac u gradu Napajedli u zlínskom kraju u jugoistočnom dijelu pokrajine Moravske, u Češkoj. 

Na pročelju dvorca koji je nekada pripadao obitelji Stockau na prigodnoj je svečanosti otkrivena spomen-ploča koja će trajno podsjećati na Jelačićevo vjenčanje, a otkrili su ju gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i hrvatski veleposlanik u Češkoj Frane Krnić. 

Ploča je postavljena na inicijativu Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba, a uz tu udrugu akciju su realizirali i Grad Zaprešić, Zagrebačka županija, Češka beseda Zagrebačke županije i Matica hrvatska Zaprešić čija imena su i uklesana na mramornoj ploči s češkim tekstom koju je izradio akademski kipar iz Zaprešića Dragutin Grgas-Beli. Grad Napajedla izdao je i spomen-povelju na otkrivanje spomen-ploče u čast bana Jelačića.

Na svečanost u Napajedlu uputilo se visoko izaslanstvo Zagrebačke županije i Grada Zaprešića u kojem su bili predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, potpredsjednica Marija Ledinski Anić i županijski vijećnici, Miroslav Ivoš i Željka Šabarić. Zaprešić su predstavljali gradonačelnik Željko Turk sa suradnicima, te Dragutin Grgas-Beli uime mjesnog ogranka Matice hrvatske. U izaslanstvu su bili i predsjednik Češke besede Zagrebačke županije i predstavnik češke manjine u Zagrebačkoj županiji Franjo Vondraček i predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac. Bilo je to najbrojnije hrvatsko izaslanstvo koje je posjetilo Napajedlu od 1850., kada je hrvatski ban Jelačić na vjenčanje došao u pratnji stotinjak osoba, među njima i tada još mladog đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, svoje braće Đure i Antuna Jelačića, dvorskih savjetnika Metela Ožegovića i Hermana Bužana te baruna Franje Kulmera.

Goste iz zagrebačkog prstena u Napajedli je dočekala gradonačelnica Irena Brabcová sa suradnicima koja je u gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Turkom potpisala protokol o suradnji dvaju gradova kojim se predviđaju konkretne aktivnosti usmjerene na razvoj međusobne suradnje u području turizma, obrazovanja, kulture i prekograničnih projekata.

Tekst: Marijan Lipovac

Opširnije