Veliki broj pripadnika hrvatske zajednice grada i Hrvatske bratske zajednice u Americi okupio se na slavlju. Grad je proklamacijom označio to mjesto mjestom od izuzetnog povijesnog značenja, a 20. lipanj po odluci Gradskoga vijeća Danom sv. Nikole u Pittsburghu
Na temeljima prve hrvatske rkt. crkve Sv. Nikole, podignute 1901. godine i srušene 2013., sagrađeno je spomen-obilježje. Na djelu temelja crkve, koje nije pokriven prometnicom koja je bila i glavni razlog rušenja, izgrađen je zid te ostavljen prostor za umjetničko uređenje. Prostrani i ograđeni nogostup pretvoren je u šetnicu do spomen-obilježja.
Svečanost je započela američkom i hrvatskom himnom koju su izveli članovi Junior Tamburitzans of Duquesne te blagoslovom spomen-obilježja župnika, vlč. Phillipa P. Pribonića iz St. Joan of Arc Church u South Parka, PA i fra Lawrencea Frankovicha iz Millwoukeeja, WI.
Okupljenima su se obratili veleposlanik RH u Washingtonu D.C. Joško Paro, glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice u Americi Edward W. Pazo, gradska vijećnica Darlene Harris, umirovljeni senator države Pennsylvanije James Ferlo, direktor Pennsylvania Historic Marker Dedictiona Andrew Masich i pomoćni direktor istoimene institucije Stephen Willing. Priredbu je vodio William Vergot, jedan od direktora Hrvatske fundacije za očuvanje baštine u gradu Pittsburghu. Grad Pittsburg je proklamacijom označio to mjesto mjestom od izuzetnog povijesnog značenja, a 20. lipanj po odluci Gradskoga vijeća Danom sv. Nikole u Pittsburghu.
Crkva i njene prostorije bile su daleko više od mjesta za molitve, krštenje, vjenčanja i mise zadušnice kod smrti njenih članova. Prema riječima gradonačelnika Pittsburgha Williama Peduta, koji je u svom govoru naglasio, da je tu bio centar okupljanja Hrvata, škola, dom kulturnih i obiteljski proslava te riznica svega onog što ti marljivi Hrvati ponesoše sa sobom iz svoje domovine i ugradiše u grad Pittsburgh i novu domovinu Ameriku.
Glavni predsjednik HBZ -a Edward W. Pazo u svom govoru, između ostalog, spomenuo je daleku 1894. kad je u Pittsburghu osnovana Hrvatska narodna (od 1926. bratska) zajednica i Župa sv. Nikole. Biskup Josip Juraj Strossmayer jedan je od prvih koji je uputio čestitke tom koraku zajedništva, i to riječima: “Bog Vas dragi blagoslovio a i ja od svoga srdca podjelujem tome Vašemu i Vaše braće naumu svoj biskupski blagoslov!”.
Veliki broj pripadnika hrvatske zajednice grada i Hrvatske bratske zajednice u Americi okupio se 20. lipnja na slavlju. Između ostalih, i Jean Pascarella, unuka Josipa Marohnića, jednoga od utemeljitelja nekadašnje hrvatske rkt. crkve i župe sv. Nikole te HBZ-a.

Tekst: Franjo Bertović

     

2- Govor glavnog predsjednika Hrvatske bratske zajednice u Americi Edwarda W. Paze 
3- Svečano presijecanje vrpce
4- Članovi Junior Tamburitzans of Duquesne
5- Obraćanje gradonačelnika Pittsburgha Williama Peduta
6. i 7. – Pripadnici hrvatske zajednice grada i Hrvatske bratske zajednice