Župljani, domaći i iseljeni, kao i štovatelji lika i djela Miroslava Bulešića, svojim su prilozima, pripremnim radovima i drugim angažmanom omogućili da se u mjestu postavi njegova spomen-bista

Pulska Arena 28. rujna bit će mjesto proglašenja blaženim mučenika novije istarske povijesti, sluge Božjega, don Miroslava Bulešića. Miroslav Bulešić je rođen 13. svibnja 1920. godine u istarskom selu Čabrunići, župa Svetvinčenat, a ubijen je iz mržnje prema vjeri nakon samo četiri godine revne svećeničke službe, 24. kolovoza 1947. godine u 27. godini života, u Lanišću. 

Dani Bulešićeva mučeništva obilježeni su u Porečkoj i Pulskoj biskupiji od 22. do 25. kolovoza u Lanišću. Župljani Lanišća pripremili su bogati kulturno-umjetnički i duhovni program, a u Lanišću je otkrivena i spomen-bista Miroslava Bulešića.
Program je započeo 22. kolovoza misnim slavljem i koncertom duhovne glazbe. U petak, 23. kolovoza, nakon sv. mise, bila je predstavljena knjiga “Velečasni Stjepan Cek: Uspomene na svećeničke godine u Istri, 1937. – 1965.”, koja je objavljena u izdanju MH – Ogranka u Lanišću i Glasa Koncila. Knjigu su predstaviti Emanuel Hoško i Josip Grbac te urednici Vladimir Žmak Štutinov i Eduard Kišić.

130906-bulusic3U subotu, 24. kolovoza, osim euharistijskog slavlja, održana je projekcija filma o budućem blaženiku pod nazivom “Moja osveta je oprost”. Dokumentarni je to film o životu i djelu Miroslava Bulešića.
Istinu o ubojstvu mladog svećenika, o kojem se moralo šutjeti više od pedeset godina, prvi je opisao i objavio kao svjedok iz Lanišća Mate Žmak – Matešić u knjizi “Krvava krizma” 1997. godine. Doznajemo da njegovi sinovi Alberto i Rino u iseljeništvu rade na prevođenju knjige na engleski jezik, kako bi nove generacije potomaka iseljenika mogle spoznati istinu.
U nedjelju je u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću održano je koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio biskup Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša uz dva svećenika laniških korijena, braću Josipa i Vilima Grbac. Slavlje je prenosila Hrvatska radiotelevizija.
Na inicijativu nekoliko župljana Lanišća, uz posebni angažman dr. Vladimira Žmaka Štutinova, zdušno je prihvaćena ideja da se u Lanišću postavi trajni spomen budućemu blaženiku Miroslavu Bulešiću. U kratkom vremenu, župljani, domaći i iseljeni, kao i štovatelji lika i djela Miroslava Bulešića, svojim su prilozima, pripremnim radovima i drugim angažmanom omogućili da se ta ideja i ostvari. Za tu priliku ni Lanišćanima iz Toronta i drugih kanadskih, američkih i europskih zemalja nije bilo daleko doći i dati svoj doprinos za trajni spomen obilježavanja ovog mučnog događaja.
Bistu u bronci izradio je akademski kipar Tomislav Kršnjavi, a izlivena je u ljevaonici u Zagrebu i postavljena na pripremljeni mramorni postament u predvorju laniške crkve. Župnik, vlč. Dalibor Pilekić zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji proslave „Dani mučeništva Miroslava Bulešića”.
Najnoviju knjigu o Miroslavu Bulešiću napisao je Fabijan Veraja: „Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik -znakoviti lik moderne povijesti Istre“. Snima se i pjesma koju je na tekst pjesnika iz Čabrunića Antuna Milovana uglazbio istarski kantautor Bruno Krajcar. U čast Miroslavu Bulešiću, svoje su glasove i glazbeno umijeće udružili glazbenici iz Istre, Rijeke i Zagreba: zbor Apostoli mira, Matija i Čedo Antolić, grupa Poklon, Bruno Krajcar i Sandro Bastiančić. Aranžman i produkciju potpisuje Olja Dešić (studio Maraton), a pjesma će uskoro biti predstavljena javnosti.

Tekst: Ana Bedrina