Trodnevni skup potomaka hrvatskih iseljenika Južne Amerike, treći u nizu, imao je za cilj dati poticaj povezivanju i jedinstvu iseljeničkih hrvatskih zajednica na kontinentu, kao i održavanju nacionalnog identiteta i bliskih veza dijaspore s Hrvatskom

Državna tajnica za političke poslove mr. sc. Zdravka Bušić sudjelovala je u Santiagu na Skupu hrvatske dijaspore Južne Amerike, koji se održavao od 27. do 29. listopada.
Trodnevni skup potomaka hrvatskih iseljenika Južne Amerike, treći u nizu, nakon Lime 2015. i Santa Cruza de la Sierrea 2016., imao je za cilj dati još jedan poticaj povezivanju i jedinstvu iseljeničkih hrvatskih zajednica na kontinentu, kao i održavanju nacionalnog identiteta i bliskih veza dijaspore s Hrvatskom.
U izaslanstvu državne tajnice Bušić, koja je na Skupu sudjelovala u svojstvu posebne izaslanice Predsjednice RH, nalazili su se državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja doc. dr. sc. Matko Glunčić, predstavnici Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. dr. sc. Željko Grabarević i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, predstavnica Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Andrea Sršen, te potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić.
Skup, koji se održao u prostorijama Estadio Croata, najveće udruge potomaka iseljenika u Čileu, započeo je gala večerom s oko četiri stotine uglednih iseljenika, od kojih je više od stotinu doputovalo iz Bolivije, Ekvadora, Perua, Argentine, Brazila i Urugvaja.
Među posebnim uzvanicima bili su dekan diplomatskog zbora i papinski nuncij msgr. Ivo Scapolo, veleposlanica EU u Čileu Stella Zevourdaki, politički direktor MVP RČ vlp. Milenko Skoknić, predstavnici pravosudnih vlasti Republike Čilea, počasni konzuli RH u iz Punta Arenasa, Antofagaste, Santa Cruza i Cordobe, generalni vikar za hrvatsku koloniju u Latinskoj Americi msgr. Drago Balvanović iz Lime, državni revizor RH Ivan Klešić sa izaslanstvom, predstavnica Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović, predstavnici MVEP RH i MZO RH, te poduzetnici i ugledne obitelji iz cijele Latinske Amerike.
Na radnim sastancima se razgovaralo o potencijalima gospodarske suradnje Latinske Amerike i Hrvatske, te korištenju niza programa i instrumenata EU za Latinsku Ameriku otvorenih malom i srednjem poduzetništvu. Tema očuvanja hrvatskog identiteta objedinila je niz izlaganja o postojećim aktivnostima zajednica u brojnim zemljama Južne Amerike, od kulturnog amaterizma preko škola učenja jezika do brige za očuvanjem bogate arhivske građe koja bi se trebala prikupljati i služiti kao važan izvor obrazovanja mladih, te podsjetnik na generacijski doprinos zajednice potomaka hrvatskih iseljenika u izgradnji i razvoju cijelog kontinenta.
Skup je bio popraćen bogatim programom kulturno-umjetničkih društava hrvatske dijaspore iz svih krajeva Čilea i drugih država Latinske Amerike.
U kazalištu Teatro Oriente u Santiagu održan je V. Festival folklora Južne Amerike u organizaciji Kulturne korporacije Domovina, koja je bila inicijator niza folklornih festivala hrvatskih zajednica Latinske Amerike još od 2011. u Urugvaju, Argentini i Čileu.
Misu za Domovinu predvodio je msgr. Balvanović uz koncelebraciju msgr. Većeslava Tumira, tajnika Nuncijature u Santiagu, te fra Ivice Vrbića, misionara u Boliviji, te uz pjevanje zbora Hrvatskog doma iz Punta Arenasa.
Sudionici Skupa posjetili su i Poljoprivredni institut Pascual Baburizza u Los Andesu, temelje kojega je 1941. postavio hrvatski industrijalac i mecena Pascual Baburizza osnovavši u tu svrhu Zakladu, a koja danas djeluje kao zaklada obitelji Andronica Lukšića, najvećeg čileanskog gospodarstvenika i filantropa hrvatskog porijekla, sa zadaćom obrazovanja u poljoprivredi mladih Čileanaca iz obitelji slabijih materijalnih mogućnosti.
Skup je izrazio potporu inicijativi uglednog ekvadorskog poduzetnika hrvatskog porijekla Tomislava Topica Granadosa, da se idući skup hrvatske dijaspore Južne Amerike održi 2018. u ekvadorskom gradu Guayaquilu.
Tijekom boravka državne tajnice Bušić i izaslanstva u Santiagu, 26. listopada je u rezidenciji RH organizirana svečana večera sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Čilea Edgardom Riverosom, u čijoj pratnji je bila glavna direktorica za Europu veleposlanica Alejandra Guerra i član Kabineta Felipe Cusiño.
Na skupu, u organizaciji udruga hrvatskog iseljeništva Estadio Croata, Kulturne korporacije čileanskih Hrvata Domovina, Udruge profesionalaca i poduzetnika hrvatskog porijekla, Čileansko – hrvatske gospodarske komore, Damas Croatas i Pastoral Croata, te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Santiagu, sudjelovali su predstavnici hrvatskih zajednica iz Čilea, Argentine, Brazila, Urugvaja, Perua, Bolivije, Paragvaja i Ekvadora.
(cl.mvep.hr)