Izložba slika akademika i hrvatskog umjetnika otvorena je u Matici povodom njegova 80. rođendana 

U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu u suradnji s Matičinom podružnicom u Vukovaru, 27. ožujka otvorena je izložba slika akademika i hrvatskog umjetnika fra Petra Perice Vidića povodom njegova 80. rođendana.
Uvod u izložbu otvorenu u Velikom tjednu dao je etno sastav ‘Zorja’, Marjana Kremer i Maja Ivanković u janjevačkim nošnjama s Kosova, izvodeći Gospin plač. Napjev nalazimo u maloj zbirci ‘Bdijenje na Veliki petak’ (Apostolska administratura Prizren, Ured za hrvatske vjernike s Kosova, primjerak iz Kistanja 2003.).
Predstavljajući lik i djelo umjetnika, prisutnima su se obratili Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine i Silvio Jergović, voditelj podružnice HMI Vukovar.
Moderatorica Ljerka Galic, predstavljajući autora, rekla je kako fra Petar u žaru kolorita i dalje neumorno slika, sve pršti životnom radošću, pa je čak i snijeg na njegovim slikama šaren.
Galic je citirala akademkinju Veru Horvat Pintarić naglašavajući kako piše samo o djelima koje je uživo vidjela, jer ‘samo izravni uvod u djelo omogućuje opažajne doživljaje i proces uosjećavanja, što je nužno za razumijevanje umjetničkog djela’.
Silvio Jergović se osvrnuo na petnaestogodišnji rad vukovarske podružnice HMI kao na primjer dobre suradnje s lokalnim institucijama i Ogrankom Matice hrvatske Vukovar, preko koje je i uspostavljena suradnja s fra Petrom Vidićem.
Fra Petar Vidić emotivno je govorio o svom životnom putu, istaknuvši svoje tri ljubavi – prema Bogu i molitvi, prema čovjeku i prema umjetnosti. U samostanu Svetog Ante u starom dijelu Sarajeva, u tehnici pastela i ulja na platnu, vedrim bojama i dalje slika prirodu, koja je kako kaže ‘most između neba i zemlje’.
Kao akademik u ANU BiH fra Petar Vidić se odricao honorara u korist siromašnima, a i svaka prodana slika ide u dobrotvorne svrhe.
Izložbu je potom otvorio ravnatelj Matice Mijo Marić prisjećajući se vremena kada je fra ujak Petar bio kapelan a on mladi župljanin njegove župe.
Fra Petar Perica Vidić rođen je 1938. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u Sarajevu, a u Visokom Franjevačku klasičnu gimnaziju. Studij filozofije i teologije završava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Od 1962. godine radi u ateljeu akademskog slikara Gabrijela Jurkića, a 1965. i 1966. godine radi u ateljeu akademskog slikara prof. Stane Kregara u Ljubljani. U ljeto 1966. godine odlazi u Beč gdje pohađa Akademiju likovnih umjetnosti, grafički odsjek, u klasi profesora Maxa Melchera. Vidić je od 1970. predavao likovnu umjetnost, a kasnije i povijest umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Vršio je mnoge dužnosti u franjevačkoj zajednici Bosne Srebrene. Godine 2000. postaje predsjednikom ogranka Matice hrvatske u Sarajevu, a 1995. godine članom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Predsjednik je Ogranka Matice hrvatske u Sarajevu. Izlagao je više puta na zajedničkim izložbama i imao je preko 70 samostalnih izložbi u BiH i inozemstvu. Gvardijan je Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku. Vidiću je papa Benedikt XVI. 2011. godine dodijelio odlikovanje Križ za Crkvu i Papu. Umjetnik danas živi i radi u Sarajevu.

Tekst: Naida Šehović; Fotografije: Snježana Radoš