Književno-teorijska monografija hispanistice Željke Lovrenčić Od pustinje do ledenjaka bavi se recentnom književnošću čileanskih Hrvata, temeljem analitičkih uvida u više naraštaja naših tamošnjih pisaca

Iz tiska je izišla dugoočekivana knjiga o književnosti čileanskih Hrvata Od pustinje do ledenjaka autorice dr. sc. Željke Lovrenčić, istaknute suvremene hispanistice.
Na listi najvažnijih svjetskih jezika španjolski jezik, kao što je poznato, nalazi se na drugom mjestu, odmah poslije engleskog – s gotovo 400 milijuna izvornih govornika među kojima je više od pola milijuna hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. Kako Hrvati u znatnom broju gotovo pola milenija, još od hrvatske Dubrovačke Republike (1272. – 1808.) žive u zemljama španjolskog govornog područja i duže od stoljeća imaju razvijenu iseljeničku nakladničku djelatnost na tim geografskim širinama, logičan je stoga interes hispanistice Lovrenčić za španjolskom Croaticom i to iz Čilea, gdje živi naša najbrojnija južnoamerička zajednica.
Zamjetan kulturni trag, nerijetko visokih estetskih dosega, španjolske Croatice može se naći u svim zemljama Latinske Amerike poput Argentine, Bolivije, Čilea, Paragvaja, Perua i Urugvaja, ali i Venezuele – pregledno elaborira autorica Lovrenčić. Fenomen čileanskih književnika hrvatskih korijena, ipak, privlači najveći interes stručne javnosti sudeći i prema novoj književno-teorijskoj monografiji hispanistice Željke Lovrenčić Od pustinje do ledenjaka koja se bavi recentnom književnošću čileanskih Hrvata, temeljem analitičkih uvida u više naraštaja naših tamošnjih pisaca.
Knjiga je puno više od pregleda književne i kulturne djelatnosti naših sunarodnjaka – među kojima ima svjetski poznatih autora – pripadnika nekoliko generacija, u toj dalekoj nam a tako bliskoj zemlji. Riječ je o jedinstvenom izdanju ove tematike u nas! Građa knjige je raspoređena na 270 stranice, a prati ju iscrpan znanstveni aparat i opsežna bibliografija. Knjigu je objelodanio Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika iz Pule.

Tekst: Vesna Kukavica