KUD Hrvata Bosne i Hercegovine “Kraljica Katarina” održalo je svoje tradicionalno sijelo u Hrvatskom domu “Kardinal Stepinac” u Eastlakeu, a u goste im je stigao i ansambl “Zvuci domovine Hrvata Korduna”, također iz Clevelanda

Kulturno umjetničko društvo Hrvata Bosne i Hercegovine “Kraljica Katarina” održalo je 23. veljače svoje tradicionalno sijelo u Hrvatskom domu “Kardinal Stepinac” u Eastlakeu, Ohio. Društvo okuplja novije doseljenike iz Bosne i Hercegovine tako da kroz svoju dramsku, folklornu i tamburašku sekciju predstavlja i čuva kulturu i narodne običaje svog kraja. Članovi društva su u većini članovi Hrvatske bratske zajednice i to odsjeka 995 u Clevelandu. Tako povezani s hrvatskom zajednicom u gradu i okolici, te s drugim društvima koja ovdje djeluju, podupiru zajedništvo i njeguju hrvatsko domoljublje.
KUD “Kraljica Katarina”svojim sijelom osvježila je sjećanja na prošlost te dočarao novim doseljenicima i američkim naraštajima Hrvata kako je izgledala jedna večer na selu prije stotinjak godina. Svojim igrokazom, što je bio uvod u ovu kulturnu priredbu, pokazali su nam radinu ali zabavnu večer kroz mnoge šale i šaljive dosjetke, pjesmu a na kraju i kolo.
U goste im je stigao i ansambl “Zvuci domovine Hrvata Korduna”, također iz Clevelanda. Naime, ova dva društva već godinama dobro surađuju i gosti su siječanjskoga Prela u te Sijela u veljači.
Tamburaši su, uz harmonikaše i folkloraše, izveli splet kola i pjesama iz Korduna i susjedne Bosne i Hercegovine. Mnogobrojna publika nije štedjela svoje dlanove, a na kraju ni pohvale koje je zaslužila “Kraljica Katarina” i njeni gosti.
U gledalištu je bio vlč. Mirko Hladni, župnik Hrvatske crkve sv. Pavla koji je kroz blagoslov skupu uputio i nekoliko riječi. Autoru teksta prenio je čestitke i pozdrave Sijelu u ime Glavne uprave Hrvatske bratske zajednice u Americi te predsjednika Bernarda Luketicha i tajnika/blagajnika Edwarda Paze.

Tekst: Franjo Bertović, Fotografije: Mirjana Bertović