Na skupu će nastupiti ukupno 46 domaćih i inozemnih izlagača (Australija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Mađarska, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, SAD, Slovenija) s 40 izlaganja u 12 sekcija

U organizaciji Odjela za kulturu hrvatskoga jezika i Odjela za hrvatski kao ini jezik Hrvatskoga filološkoga društva te u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Odsjekom za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu 15. prosinca započeo je Šesti međunarodni znanstveni skup Hrvatski kao drugi i strani jezik (VI. HIDIS).

Svečano otvaranje skupa održano je u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Četrdesetak sudionika skupa su u ime organizatora pozdravili doc. dr. sc. Anita Skelin, predsjednica Hrvatskoga filološkoga društva, Mirjana Ana-Maria Piskulić, v.d. ravnateljice Hrvatske matice iseljenika, izv. prof. dr. sc. Krešimir Mićanović, zamjenik pročelnika Odsjeka za kroatistiku te prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, predsjednica Programskog odbora VI. HIDIS-a. Skupu se obratio i Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prema programu prvoga je dana održano pozvano predavanje dr. sc. Kees de Bota (Sveučilište u Groeningenu i Sveučilište u Veszpremu) na koje su se nadovezale dvije sekcije u kojima se govorilo o jezičnoj proizvodnji trojezičnih nasljednih govornika, govornoj proizvodnji stranih i nasljednih govornika na e-tečaju, Središnjem odboru hrvatskih etničkih škola u NSW i školama hrvatskoga jezika u Australiji, višejezičnosti i strahu od jezika, odnosu straha od čitanja na materinskom i stranom jeziku, strategiji čitanja lingvističke udaljenosti materinskoga i stranoga jezika te brzini čitanja dvojezične djece.

HIDIS danas i sutra nastavlja s radom. Na skupu će nastupiti ukupno 46 domaćih i inozemnih izlagača (Australija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Mađarska, Makedonija, Nizozemska, Njemačka, Poljska, SAD, Slovenija) s 40 izlaganja u 12 sekcija.

Tekst: Lada Kanajet Šimić