Prvi ovogodišnji redoviti sastanak Koordinacijskog odbora ZHR-a održan je prošloga mjeseca u Karaševu u prisutnosti svih članova odbora. Stanku su nazočili i Ðuređ Šera i Marijan Dragija, u svojstvu savjetnika ZHR-a u lupačkom Mjesnom vijeću, kao i neki djelatnici Zajedništva

Prvi ovogodišnji redoviti sastanak Koordinacijskog odbora ZHR-a održan je prošloga mjeseca u Karaševu u prisutnosti svih članova odbora. Stanku su nazočili i Ðuređ Šera i Marijan Dragija, u svojstvu savjetnika ZHR-a u lupačkom Mjesnom vijeću, kao i neki djelatnici Zajedništva.
Izvješće prof. Radana, predsjednika ZHR-a, obuhvatilo je analizu rezultata ZHR-a na mjesnim i generalnim izborima u lupačkoj i karaševskoj općini. Krovna organizacija Hrvata u Rumunjskoj je od 1990. –ih uvijek bila solidno zastupljena u karaševskom Mjesnom vijeću, s izuzetkom legislacije 2008.-2012. kada je zastupljenost ZHR-a svedena na svega tri vijećnika. Drugačije je bilo u lupačkoj općini jer je tamo od 2000. godine, iz raznoraznih razloga, elektorat više orijentiran prema političkim strankama nego prema organizaciji koja ga zastupa na najvišim nivou.
Drugi dio izvješća prof. Radana donio je komparativni pristup rezultata prošlogodišnjih mjesnih i općih izbora s rezultatima mjesnih i općih izbora iz 2008. godine. O prošlogodišnjim mjesnim i općim izborima izrazili su svoja mišljenja i neki drugi članovi Koordinacijskog odbora, Ðuređ Jankov, Mikola Paun, Ðuređ Hacegan i Slobodan Gera.
Budući da je na zadnjem sastanku lupačke mjesne organizacije Ðuređ Šera smijenjen iz funkcije predsjednika lokalne organizacije i na njegovo mjesto izabran Ðuređ Šera mladi, članovi Koordinacijskog odbora su velikom većinom glasova otpustili Ðurđa Šeru iz strukture Koordinacijskog odbora i na prazno mjesto izabrali Ðuređa Šeru ml.

Kada je riječ o klokotičkoj mjesnoj organizaciji, tamo je situacija nešto kompliciranija. Klokotička organizacija izabrala je Milju Vatava za predsjednika, a uskoro bi Klokotič trebao predložiti člana u Koordinacijski odbor.
Pri kraju sastanka odlučeno je da se Slobodanu Geri, zastupniku u Rumunjskom parlamentu, dodijeli prostor za zastupnički ured u zgradi Zajedništva iz Karaševa te da se formira jedna komisija za analizu Statuta i za donošenje prijedloga za njegovo eventualno poboljšavanje.
(http://www.zhr-ucr.ro)

Tekst: Ivan Dobra