Prema neslužbenim procjenama, hrvatsko državljanstvo ima oko 87 posto bosanskohercegovačkih Hrvata. Doda li se tome značajan broj Bošnjaka iz, uglavnom, bihaćke regije, te Srba koji su iz Hrvatske izbjegli u BiH, procjenjuje se da će više od pola milijuna građana BiH 1. srpnja ove godine postati građanima Europske unije

Iako Bosna i Hercegovina još nije stekla ni status kandidata za članstvo u EU, veliki broj njezinih građana će ovog ljeta, kada Hrvatska postaje članicom EU, postati tako i državljani Unije. Riječ je o osobama koje uz bosanskohercegovački posjeduju i hrvatsku putovnicu, piše Deutsche Welle.
Od deset anketiranih stanovnika, većinski hrvatskog, zapadnog dijela Mostara, devet je potvrdno odgovorilo na upit imaju li hrvatsko državljanstvo. Polovica ih nije, međutim, znala kakva prava i mogućnosti imaju kada Hrvatska sredinom ove godine postane punopravnom članicom Evropske unije. Ali, bilo je i onih koji su se potrudili informirati o prednostima posjedovanja hrvatske putovnice i domovnice.
“Mogu se zaposliti ukoliko sam, normalno, kvalificirana i nađem posao, slobodno mogu putovati s hrvatskom putovnicom, kao i svaki europski građanin”, izjavila je za Deutsche Welle jedna stanovnica Mostara.”Sva ona prava koja imaju građani Hrvatske imat će i građani Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatsko državljanstvo, a to se odnosi i na zapošljavanje i slobodu kretanja”, kazala je glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova http://www.mvep.hr Danijela Barišić.
Među tim pravima su i pravo studiranja na sveučilištima u EU pod istim uvjetima kao i državljani zemlje članice u kojoj se nalazi sveučilište. Kao državljani Unije, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH, imat će i pravo obraćati se Europskom parlamentu, pravo na diplomatsku zaštitu članica EU u trećim zemljama i mnoga druga prava.
Prema neslužbenim procjenama državljanstvo Hrvatske ima oko 87 posto bosanskohercegovačkih Hrvata. Doda li se tome značajan broj Bošnjaka iz, uglavnom, bihaćke regije, te Srba koji su iz Hrvatske izbjegli u Bosnu i Hercegovinu, procjenjuje se da će više od pola milijuna građana Bosne i Hercegovine 1. srpnja ove godine postati građanima Europske unije. Prijem Hrvatske u punopravno članstvo Evropske unije velikom broju građana Bosne i Hercegovine koji imaju hrvatski pasoš donijet će značajne prednosti. No, što je s onima koji nemaju hrvatsko državljanstvo. Kako će oni nakon 1. srpnja ulaziti u Hrvatsku?
Danijela Barišić iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova otkriva kako Hrvatska “radi na tome da se i dalje dopusti ulazak s osobnom iskaznicom”.
“Ali to je nešto s čime se moraju složiti sve zemlje Europske unije. Naprosto, mi ćemo postati dijelom Europske unije i ne možemo to bilateralno odraditi, ali se zalažemo za to da se maksimalno olakša komunikacija, prijelaz granice i transport”, objasnila je Barišić za Deutsche Welle.

Ako se nakon 1. srpnja više ne bude moglo s osobnom iskaznicom u Hrvatsku, a time ni u Europsku uniju, moći će se s bh. putovnicom. U svakom slučaju, kada već BiH ne napreduje prema Europskoj uniji, Europska unija za nešto više od četiri i pol mjeseca stiže na granice Bosne i Hercegovine, a time na neki način i u Bosnu i Hercegovinu, budući da će značajan broj građana BiH postati i građani Unije, zaključili su u Deutsche Welleu.
(Hrvatska riječ)