Ivan de Villa, predsjednik Književno-likovnog društva “Rešetari” iz Rešetara, najavio XVII. Rešetaračke susrete pjesnika na kojima će sudjelovati i pjesnici iz Rumunjske. Ondje će se potpisati povelja prijateljstva dviju općina u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske

Posjeti visokih dužnosnika RH Rumunjskoj, prošlogodišnji XVI. Rešetarački susreti pjesnika, inicijative i druge okolnosti pridonijeli su uspostavi dijaloga a zatim i konkretnih koraka.
Tako je 5. travnja, u organizaciji Općine Lupak te uz pomoć župe Lupak i Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj, u Lupaku dočekan autobus gostiju iz slavonskih Rešetara.
Načelnik Marjan Vlasić, knez, i Petar Hategan, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj dočekali su goste na ulazu u teritorijalnu jedinicu Općine Lupak. Župnik Marjan Tinkul i mještani pozdravili su goste uz zvonjavu crkvenih zvona mjesne crkve.
S gotovo 250 knjiga gosti su se uputili prema mjesnoj Osnovnoj školi, od I. do VIII. razreda, gdje ih je s kruhom i solju dočekala ravnateljica Florica Lupu s učenicima. Drugi se dio programa održao u mjesnoj crkvi Svetog Mateja.
Poslije ručka uslijedio je obilazak grada Rešice, mjesta Karaševa i Gospe Lurdske iz Karaševa, gdje su pristigli i pojedini članovi Amaterske kazališne družine Karaševo. Uslijedio je posjet Klokotiću, uz doček župnika Petra Dobre, Vodniku….
Obilazile su se crkve, razgovaralo se s mještanima i družilo…. U 19,00 sati počeli su pristizati i drugi gosti, među njima i predstavnici Demokratskog foruma Nijemaca u Rumunjskoj te Nijemci iz Ukrajine, kako bi prisustvovali književno-umjetničkom programu.
U Domu kulture načelnik Vlasić pozdravio je sve prisutne, a potom su im se obratili Petar Hategan, član Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH, Frano Jović u ime VRH-a u Bukureštu, Marija Latchici i Ivan de Villa, predsjednik Književno-likovnog društva “Rešetari” iz Rešetara.
Ivan de Villa ispričao je izostanak pozvanih gostiju iz Zagreba – iz Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Hrvatske matice iseljenika – kao i rešetaračkog načelnika Zlatka Age te najavio XVII. Rešetaračke susrete pjesnika na kojima će sudjelovati i pjesnici iz Rumunjske. Ondje će se potpisati povelja prijateljstva dviju općina u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske.
Kulturno-umjetnički program činio je nastup pjesnika Književne sekcije 2 9 2, Pjevačke skupine Slavča, KUD-a Drežnik i Plesnog ansambla Bijeli vuk.
Na kraju programa podijelili su se darovi, a onda su gosti i domaćini skupa otišli u na svetu misu koju je predvodio vlč. Marjan Tinkul. Poslije svete mise uslijedila je večera i ugodno druženje do kasno u noć.

Tekst: Petar Hategan

Doznajte više