Delegacija je u Mosonmagyarovaru nazočila proslavi Dana Hrvata, gdje je izložbu „Vriednosti Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj“ u UFM Areni prigodnim slovom otvorio ravnatelj Mijo Marić 

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić na poziv generalne konzulice u Pečuhu Vesne Haluge boravio je u dvodnevnom službenom posjetu Mađarskoj.
U petak, 17. studenog ravnatelj HMI-ja Mijo Marić, prof. posjetio je Hrvate u Pečuhu u sklopu Programa posjeta GK RH Pečuh i hrvatskoj zajednici na konzularnom području. Domaćica susreta bila je generalna konzulica Vesna Haluga koja je delegaciju HMI-ja, u kojoj je uz ravnatelja bila i mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu te voditeljica Ureda ravnatelja Lana Šaš, mag. iur., primila u Generalnom konzulatu. Ondje je predstavila djelatnost i aktivnost GK i probleme s kojima se Hrvati kao jedna od manjina u Mađarskoj najčešće susreću.

Istoga dana održan je službeni prijem i sastanak u Uredu Hrvatske državne samouprave u Pečuhu. Domaćin je bio predsjednik Skupštine HDS-a Ivan Gugan koji je delegaciju Matice upoznao s djelatnostima i aktivnostima HDS -a s naglaskom na probleme s kojima se susreću i za čije rješavanje traže pomoć Matice i drugih relevantnih hrvatskih institucija. Tema sastanka bio je položaj hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj te suradnja s matičnom domovinom. Sudionici sastanka bili su predstavnici Hrvata, medija i institucija koje djeluju pod okriljem HDS-a, uz predsjednika Saveza Hrvata u Mađarskoj i glasnogovornika Hrvata u mađarskom Parlamentu Mišu Heppa, novinarke hrvatskih programa MTVA – Branku Pavić Blažetin, glavnu urednicu Medijskog centra Croatica i Timeu Šakan Škrlin, urednicu za narodonosne programe, dr. Stjepana Blažetina, ravnatelja Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj te voditelja ureda HDS-a i predsjednika hrvatske županijske samouprave Somogy Jozu Solgu.

Ravnatelj Mijo Marić je uime delegacije pozdravio nazočne, pohvalio njihov višegodišnji trud i napore koje ulažu u očuvanje hrvatskog etničkog, kulturnog i nacionalnog identiteta te predstavio Hrvatsku maticu iseljenika i iskazao spremnost za pomoć i suradnju u raznim pitanjima. Rukovoditeljica Odjela za kulturu Matice pozdravila je nazočne te im predočila koje su to dodirne točke i mogućnosti Odjela u jačanju kulturnih veza s domovinom.

Nakon sastanka organiziran je posjet OC Miroslav Krleža gdje je održana i svečanost povodom 35 godina Hrvatskog kluba i ženskog pjevačkog zbora August Šenoa, koju je otvorio prigodnim govorom ravnatelj HMI Mijo Marić, prof.

Delegacija je drugoga dana, 18. studenoga otputovala za Mosonmagyarovar na svečanost proslave Dana Hrvata. Najprije su nazočili svetoj misi na gradišćanskohrvatskom jeziku u crkvi Djevice Marije Kraljice i Sv. Gotharda koju je predvodio mons. dr. Ferenc Benković, biskupski savjetnik. Nakon mise Matičina delegacija bila je na otvorenju izložbe „Vriednosti Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj“u UFM Arena, koju je također prigodnim slovom otvorio ravnatelj HMI-ja.

Tijekom proslave dodijeljena su odličja te prikazan kulturni program „Gizdav sam da sam Hrvat“ uz sudjelovanje hrvatskih kulturnih društava, zborova i tamburaških sastava Gradišća. Osim delegacije HMI-ja, manifestaciji je prisustvovala i delegacija Ureda za Hrvate izvan RH predvođena zamjenicom državnog tajnika Ivanom Perkušić te hrvatski veleposlanik u Mađarskoj dr. Mladen Andrlić , kao i drugi istaknuti predstavnici političkog i kulturnog života Hrvata u Mađarskoj.

Tekst: Snježana Jurišić