U Blatu na Korčuli postavljen je drveni znak, svojevrsni putokaz s imenima i udaljenostima do najvećih gradova u svijetu gdje žive zajednice Blaćana. Isti takav znak u isto vrijeme postavljen je i u São Paulu u prostorijama Sociedade Amigos da Dalmatia

U organizaciji Ustanove u kulturi Blatski fižul, etno zbirke Barilo i Turističke zajednice Općine Blato sredinom svibnja u Blatu je obilježen Međunarodni dan muzeja. Uz bogati program, koji je trajao od 18. do 24. svibnja, Dan je započeo postavljanjem drvenog znaka, svojevrsnog putokaza s imenima i udaljenostima do najvećih gradova u svijetu gdje žive zajednice Blaćana.
Isti takav znak u isto vrijeme postavljen je i u São Paulu u prostorijama Sociedade Amigos da Dalmatia. Posjetitelji programa kako u Blatu, tako i u São Paulu putem video – zida mogli su pratiti događanja u oba grada. To je samo nastavak manifestacije „Tajanstvena je zemlja suza“ čiju su važnost prepoznale podružnice Hrvatske matice iseljenika U Splitu i Dubrovniku. Inače, manifestacija je prošle godine predstavljena u Dubrovniku u Hrvatskoj matici iseljenika.

  

Na samom početku programa u ime organizatora prisutnima su se obratili Ivana Sardelić (Blatski fižuli , ustanova u kulturi), Maja Šeparović (TZO Blato) i Katia Gavranich Camargo ( Sociedade Amigos da Dalmatia), a načelnik Općine Blato Anet Šeparovići službeno je otvorio manifestaciju pozdravivši sve prisutne. U ime Hrvatske matice iseljenika pozdrav je uputila Branka Bezić Filipović.
Iz São Paula, uz pomoć modernih tehnologija, prisutnima su se u službenom dijelu programa obratili uz Katiu Gavranich Camargo, Fanny Gavranich Camargo, predsjednica Glavnog odbora Društva prijatelja Dalmacije, Fatima Stanić Milat, voditeljica Odjela za kulturu, i Milan Puh, učitelj hrvatskog jezika. Veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu uputio je pisanim putem pozdrav svima prisutnima u ovom programu koji je pročitala Katia Gavranich Camargo.
Uz tancarice V.U. Kumpanjija u kulturnom dijelu programa sudjelovale su ženske klape Koraja i Prinčipese.

  

Po završetku službenog dijela programa posjetitelji u Blatu, ali isto tako i u São Paulu imali su se prilike međusobno pozdraviti.
“Danas zidovi muzeja nestaju, kao i granice koje nas razdvajaju. Stvaramo naše putove koji nas vode u Blato i u blatske zajednice diljem svijeta. Našim precima je zasigurno drago, te su prisutni duhom u ovom trenutku. Njihova povijest se prepričava s ponosom, ljubavlju i poštovanjem. Zato je ovo jedan od načina da se vratimo u rodnu grudu njima tako dragu. Ostaje na nama, njihovim potomcima, da sačuvamo te uspomene i održimo naš dalmatinski identitet. Sjećati se znači živjeti”, rekla je , među inim, u pozdravnom govoru Katie Gavranich Camargo.
Uz voditeljice ureda Hrvatske matice iseljenika iz Splita i Dubrovnika, Branku Bezić Filipović i Maju Mozaru, programu postavljanja putokaza u blatskom Gradskom parku nazočila je i predsjednica Hrvatsko australskog društva iz Splita Tanja Blažević. Drugog dana upriličen je prijem kod gradonačelnika Ante Šeparovića.

Tekst: Maja Mozara & Ivana Sardelić