Ustoličenje novog nadbiskupa bit će 18. studenoga u katedrali u Chicagu. Uz požeškoga biskupa Antun Škvorčevića, čestitku mons. Blaseu Josephu Cupichu u povodu njegova imenovanja za nadbiskupa Chicaga uputio je i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić 

Blase Joseph Cupich (65) deveti je po redu nadbiskup i metropolit u Chicagu, prvi hrvatskih korijena. Sin je Blasea i Mary (rođ. Mayhan) Cupich. Pohađao je Sveučilište sv. Tome u Minnesoti u Saint Paulu, na kojem je stekao prvostupničku diplomu iz filozofije 1971. Zatim je otputovao u Rim, studirao na Papinskom sjevernoameričkom sveučilištu, i diplomirao teologiju 1974., te Papinskom sveučilištu Gregorijani, gdje je magistrirao teologiju 1975. Kao student kratko je boravio i u Sarajevu.
Nakon zaređenja 1975. služio je kao kapelan u župi te nastavnik u srednjoj školi u Omahi do 1978. Od 1998. bio je biskupom Rapid Cityja u Južnoj Dakoti, pa u Spokaneu u saveznoj državi Washington. Papa Franjo imenovao ga je nadbiskupom i metropolitom crkvene pokrajine Chicago 20. rujna 2014.
Zajedno s odgovornim ravnateljem Ureda za pomoć Katoličkoj crkvi u središnjoj i istočnoj Europi pri Biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država dr. Declanom S. Murphyjem pohodio je u listopadu 2012. biskupijska sjedišta u Bosni i Hercegovini. Prije dolaska u BiH, biskup Cupich pohodio je i Hrvatsku. Njegovi djed i baka rođeni su nedaleko od Slavonskog Broda, odnosno Varaždina te su jedno prije a drugo poslije Drugoga svjetskoga rata otišli u Ameriku.
Hrvatska zajednica u Chicagu je oduševljena, ističe kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu fra Jozo Grbeš. Na mjestu biskupa Chicaga Chupich će naslijediti kardinala Francisa Eugenea Georgea. Imenovanje je objavio nadbiskup Carlo Maria Vigana, apostolski nuncij u SAD-u.
Novoimenovanome nadbiskupu Blaseu J. Cupichu oba su roditelja djeca hrvatskih useljenika koji su se početkom 20. stoljeća doselili iz Hrvatske u SAD. Obje obitelji pripadale su hrvatskoj župi sv. Petra i Pavla u Omahi. Rođen je 19. ožujka 1949. u Omahi, Nebraska, u obitelji u kojoj je bilo devetero djece. Za svećenika je zaređen godine 1975, a za biskupa 1998. Od godine 2010. bio je biskup biskupije Spokane. Više je puta pohodio Hrvatsku, a posljednji put u ožujku ove godine kada je pohodio više hrvatskih biskupija a kardinal Josip Bozanić uručio mu je spomen-medalju Zagrebačke nadbiskupije s likom blaženih pastira Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca.
“Nakon što smo na području Chicaga prisutni više od 175 godina, sada imamo novoga nadbiskupa koji je vrlo ponosan na svoje hrvatske korijene”, rekao je kustos hrvatskih franjevaca za Ameriku i Kanadu Grbeš američkim medijima.
Na području Chicaga živi više od 250 tisuća vjernika hrvatskoga porijekla, a u najmanje tri katoličke župe služi se misa na hrvatskome jeziku, navodi se u knjizi “Croatians of Chicagoland” Marije-Dugandžić-Pašić.
Ustoličenje novog nadbiskupa bit će 18. studenoga u katedrali u Chicagu. Uz požeškoga biskupa Antun Škvorčevića, čestitku mons. Blaseu Josephu Cupichu u povodu njegova imenovanja za nadbiskupa Chicaga uputio je i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek