Izložba „Život u boji“zaokružuje Vlahovljevo 40-godišnje umjetničko djelovanje u Njemačkoj i 30-godišnji izlagački staž . Uz rad u atelieru u Münchenu, predaje na večernjim školama za odrasle klasično crtanje, akvarel, akril i grafičke tehnike a polaznici tečajeva sudjeluju na njegovim ljetnim slikarskim kolonijama na hrvatskoj obali

Izložba radova Šime Vlahova „Život u boji“ otvorena je 10. travnja u Hrvatskoj matici iseljenika. Okupljene je pozdravila organizatorica i moderatorica izložbe Nives Antoljak predstavivši umjetnika i sudionike otvaranja. Izložene radove, njih 65 u tehnici akvarela, akrila i miješane tehnike, komentirala je povjesničarka umjetnosti Olga Šram.
Pohvalila je autorov nesputani kolorit, sigurnu tehniku, osjećaj za kompoziciju i proporciju i želju da se kao neakademski, ali izgrađeni umjetnik predstavi domovinskoj likovnoj javnosti raznorodnim temama i fazama svoga stvaralaštva. Prigodnim riječima prisutnim ljubiteljima umjetnosti obratila se i Antonija Mirna Baethmann, predstavnica MH iz Münchena, inicijatorica Vlahovljeve izložbe u Zagrebu.
Autor izložbe zahvalio je publici na odazivu, Hrvatskoj matici iseljenika kao organizatoru i svojoj kolegici Baethmann na angažmanu oko postavljanja izložbe i stvaranja trajne veze među Hrvatima u domovini i Bavarskoj, kao i prijateljima Nijemcima – sudionicima njegovih jadranskih slikarskih kolonija.
– Kako bi se nešto uistinu vidjelo onakvim kao što jest često je potrebna određena perspektiva, veća ili manja udaljenost od predmeta promatranja. To se može primijeniti i na zemljopisnu, geografsku udaljenost. Tek kada smo daleko od nečega ili nekoga uviđamo koliko nam znači i koliko su nam bitna neka obilježja koja, kada smo u bliskom dodiru ne primjećujemo.
Tako kada se Hrvatska, kada se Dalmacija promatra iz sjevernjačkog iskustva Njemačke, tek tada postajemo svjesni nekih njihovih bitnih karakteristika. Dalmacija je zapravo pobjeda, vatromet boja koje obično ne zamjećujemo ili ih držimo zdravo za gotovo. Na to nas, iznimno vješto i usredotočeno podsjećaju slike Šime Vlahova.
Zato je i nama u Hrvatskoj jako bitno iskustvo naših ljudi koji žive izvan zagrljaja domovine. Često vide bitne stvari u njoj i oko nje, koja nama promiču. Zato hvala Šimi Vlahovu na još jednom uvidu u ljepotu naše domovine. Možda ćemo je poslije ove izložbe malo, malo više cijeniti, kazao je otvarajući izložbu ravnatelj HMI mr. Marin Knezović.
Slikar Šime Vlahov, Šibenčanin koji već 40-ak godina živi u Münchenu, prvi je put izložio svoje radove u Zagrebu u Hrvatskoj matici iseljenika. Izložba prezentira radove umjetnika koji je prve izložbe imao krajem 60-ih u rodnome gradu. Godine 1973. u Njemačkoj započinje privatni studij slikarstva i grafike u Münchenu i upotpunjava teoretsko i praktično znanje, a osamdesetih ondje osniva svoj vlastiti atelier u kojem organizira različite radionice, seminare i izložbe. Uz rad u atelieru, predaje na večernjim školama za odrasle klasično crtanje, akvarel, akril i grafičke tehnike. Polaznici tečajeva sudjeluju u njegovim ljetnim slikarskim kolonijama, koje svake godine organizira na hrvatskoj obali.
Šime Vahov za sobom ima 30-godišnji izlagački staž. Počevši od 1983., izlagao je svoje radove u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj. U rodnome gradu imao je više izložaba, 2009. u Šibenskom kazalištu i 2006. u Gradskoj knjižnici Šibenik i u Galeriji Zoričić. Ovo je njegova prva samostalna izložba u Zagrebu, koja je imala i prodajni karakter. Radovi, izloženi na dva kata zgrade HMI, moći će se pogledati do 10. lipnja ove godine.
Intervju s autorom izložbe možete čitati u svibanjskom broju časopisa „Matica“.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek; Fotografije: Hrvoje Salopek