Za predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske izabran je prof. dr.sc. Nevenko Herceg, a potpredsjednici su: Tomislav Žigmanov, predstavnik hrvatske nacionalne manjine, Luka Krilić, predstavnik hrvatskog iseljeništva/dijaspore iz europskih zemalja, John Peter Kraljic, predstavnik hrvatskog iseljeniištva/dijaspore iz prekooceanskih zemalja i Ilija Nakić, predstavnik Hrvata u BiH

Na konstituirajućoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske jučer su izabrani predsjednik i potpredsjednici Savjeta. Za predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske izabran je prof. dr .sc. Nevenko Herceg, a potpredsjednici su: Tomislav Žigmanov, predstavnik hrvatske nacionalne manjine, Luka Krilić, predstavnik hrvatskog iseljeništva/dijaspore iz europskih zemalja, John Peter Kraljic, predstavnik hrvatskog iseljeniištva/dijaspore iz prekooceanskih zemalja i Ilija Nakić, predstavnik Hrvata u BiH. Na prvoj sjednici sudjelovalo je 55 članova Savjeta – predstavnika Hrvata izvan Republike Hrvatske i 27 članova Savjeta po položaju iz Republike Hrvatske.
Članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske su predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske. To su osobe koje su uvažene u sredinama u kojima žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unaprjeđenju odnosa sa svojom domovinom. Imenovani su na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze, na mandat od 4 godine, te ne primaju novčanu naknadu za svoj rad. Članovi Savjeta po položaju su predstavnici državnih tijela i institucija u Republici Hrvatskoj.
Zastupljenost Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu Vlade RH određena je sukladno brojnosti i značaju Hrvata u pojedinoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske. Tako bosanskohercegovački Hrvati imaju 9, hrvatska manjina u europskim i susjednim zemljama 17, a hrvatsko iseljeništvo 29 predstavnika.
U izjavi za novinare, predsjednik Savjeta Nevenko Herceg iskazao je zadovoljstvo izborom, naglasivši da je pred njim, ali i pred Savjetom jedna časna i odgovorna dužnost. Govoreći o ciljevima Savjeta, naveo je zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Hrvatske te zaštitu i jačanje hrvatskih zajednica, gospodarsku, kulturnu i svaku drugu suradnja s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Važnim je istaknuo i povratak iseljenika u Republiku Hrvatsku. Danas će se održati plenarna sjednica na kojoj je predviđeno donošenje Deklaracije i zaključaka.
Prvi dan sjednice, 19. prosinca, u hotelu Sheraton, tijekom kojega su se birali predsjednik i četiri potpredsjednika Savjeta, započeo je riječima predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH, Darije Krstičević.
„Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Državnog ureda za Hrvate izvan RH i svoje osobno ime. Ovom prilikom želim zahvaliti svima vama koji živite izvan granica RH na svemu što ste činili i činite za dobrobit naše zajedničke domovine“, kazala je Daria Krstičević.
Inače, Savjet je utemeljen Odlukom Vlade RH 6. lipnja 2013., a zadaća mu je pomagati hrvatskoj Vladi u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. (www.mup.hr)
Ovo je prvi put nakon osamostaljenja da se predstavnici iseljene Hrvatske okupljaju na jednom mjestu i u ovako velikom broju. Među prisutnima je najviše biznismena, ali i odvjetnik Ivan Tomić iz Chicaga, te glazbenik Nenad Bach.
Savjet će se sastajati jednom godišnje, a koliki je potencijal hrvatskih iseljenika jako dobro govori podatak da godišnje preko raznih inozemnih doznaka u hrvatski proračun stiže gotovo milijarda i pol dolara.
(www.dnevnik.hr)