Na TamFestu je nastupilo 33 kulturno-umjetnička društva iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i domovine Hrvatske. Više od 800 tamburaša i folkloraša popelo se je na festivalsku pozornicu u Pittsburghu slaveći kulturnu baštinu svog hrvatskog roda.

U Pittsburghu je od 4. do 6. studenoga održan 30. Odrasli tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice. Ovaj jubilej proslavljen je doista radno i svečano. Na TamFestu je nastupilo 33 kulturno-umjetnička društva iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i domovine Hrvatske. Više od 800 tamburaša i folkloraša popelo se je na festivalsku pozornicu slaveći kulturnu baštinu svog hrvatskog roda. Svečanosti i proslavi jubileja pridonio je, uz ‘domaće’ tamburaše i folkloraše, Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivan Ivančan. Naime, ovaj čuveni ansambl pod vodstvom Duška Janjatovića i novinara-voditelja HRT Frane Riđana nalazi se na turneji u Sjedinjenim Američkim Državama. Tako su prihvatili poziv svojih dugogodišnjih prijatelja iz Hrvatske bratske zajednice da nastupe na TamFestu i uveličaju ovo slavlje. Nastupili su u subotu i nedjelju na festivalu te s pjesmom «Ave Maria» pridonijeli lijepoj završnici koncelebrirane mise koja je slavljena u nedjelju ujutro. Gosti iz Zagreba u ponedjeljak su posjetili i Glavni ured HBZ-a te razgledali muzejsku zbirku «Bernarda M. Luketich».

Ipak, festivalska snaga pokazana je nastupima kulturno umjetničkih društava koja su pristigla iz mnogih mjesta i gradova: «Hrvatsko srce» iz Hamiltona (Ontario), «Sevdah» Conway (Pensilvanija), «St. George» Adult Tamburitzans Cokeburg (Pensilvanija), «Sveti Juraj» Hamilton (Ontario), «Graničari» Milwaukee (Wisconsin), «Croatian Roots» St. Thomas (Ontario), «American-Croatian Waukegan» Waukegan (Illinois), «Veseljaci» Farell (Pensilvanija), «Penn-Sembles» Versailles (Pensilvanija), «Nova nada» Detroit (Michigan), «St. Lawrence» Steelton (Pensilvanija), «Hrvatska Bura» Milwaukee (Wisconsin), «Zlatni pajdaši» Hamilton (Ontario), «Keystone Adult Tamburitzans» Pittsburgh (Pensilvanija), »Selo» Colubus (Ohio), «Od srca» Youngstown (Ohio). Nastupili su i: «Sacred Heart Tamburitza Ensemble» MeKeesport (Pensilvanija), «Ensemble Ljeljo» Pittsburgh (Pensilvanija), «Živa grana Hrvatske» Hamilton (Ontario), Vokalna Skupina «Korijeni» Milwaukee (Wisconsin), «Veseli Hrvati» Welland (Ontario), «Prijatelji» Chicago (Illinois), «Gemišt» New York-New Jersey-Pennsylvania, «Žumberčani» Cleveland (Ohio), «Zelena polja» Cleveland (Ohio), «Hoosier Hrvati» Merrillville (Indiana), «Kraljica Katarina» Cleveland (Ohio), «Hrvatski običaj» Kansas City (Kansas), «Javor Pittsburgh» Pittsburgh (Pensilvanija), «Ansambl Sveti Nikola» Aliquippa (Pensilvanija), «Croatian Cultural Ensemble Kordun» Cleveland (Ohio) i «Pittsburgh Tamburitzans Alumni» Pittsburgh (Pensilvanija).

U Pittsburghu, gradu na tri rijeke, održan je prvi Odrasli tamburaški festival 1987. godine pod vodstvom Bernarda M. Luketicha i njegovih suradnika. Danas se ubiru plodovi svega toga. Većinski su zborovi na 30. TamFestu predvođeni ‘novo-stvorenim’ vođama, tamburašima i folklorašima. I to ne samo s izvrsnim iskustvom, već kreativnošću i talentom.

«Selo» iz glavnog grada države Ohio priredilo je ugodno iznenađenje. Svoj su program su izveli u znak sjećanje na predsjednika Bernarda Luketića, a njegovoj supruzi Marthi uručili buket cvijeća.

Programi su izvođeni po 12 minuta, po svakoj kulturnoj skupini, tako da je festivalska priredba trajala svakog dana po 5 sati s kratkom stankom za odmor od svega 15 minuta. Međutim, publika je uživala i ostajala vjerna izvođačima do kraja.

Veleposlanik Joško Paro iz Washingtona D.C. u svome govoru, za vrijeme festivala u subotu i nedjelju, izrazio je svoje divljenje i zahvalu Republike Hrvatske Hrvatskoj bratskoj zajednici za čuvanje hrvatske kulturne baštine i identiteta u Americi. Najavio je svoj skori odlazak te se s nekoliko oproštajni riječi zahvalio svima na gostoprimstvu. Izrazio želju da i dalje nastavimo s tako dobrim i odgovornim radom, šireći zajedništvo i ponos na svoj narod i domovinu Hrvatsku.

Svetu misu u nedjelju ujutro predvodio je vlč. Phillip Pribonić, žunik St. Joan of Arc Church u mjestu South Park, PA a uz koncelebraciju vlč. Williama Hritska iz župe Our Lady of Mount Carmel Buckeye, OH, vlč. Michaela Husztija iz crkve Sv. Nikole iz Clevelanda, OH i vlč. Josepha Rudyaka, župnika crkve Sv. Petra i Pavla u Youngstown, OH. U lijepoj propovjedi vlč. Pribonić ponosno je istaknuo da je član HBZ-a od rođenja i da je zahvalan svojim djedovima iz Bosiljeva i Tounja da su ga učlanili i vezali za hrvatsku baštinu te Božju službu. Misnom slavlju pridonio je tamburaški zbor glazbenih direktora pod ravnanjem Marlene Luketich-Kochis i Zagrebački folklorni ansambl.

Za druženje i zabavu u petak navečer svirao je sastav «Pitsburški trubaduri» i «Zadnja stanica» iz Steeltona. Bila je to prava domaća ‘fešta’ koja će se još dugo prepričavati i pamtiti.

Tekst: Franjo Bertović; Fotografije: Ivan Begg

    

Potpisi pod slike:
1 – Kulturno-umjetničko društvo “Selo” iz Columbusa, OH i suza radosnica Marthe (Cindrić) Luketich
2 – TamFestu je nazočio i veleposlanik Joško Paro iz Washingtona D.C.
3 – U kola se uključi i po stotinu plesača
4 – Članovi Izvršnog odbora HBZ-a: Franjo Bertović, Bernadette Luketich-Sikaras i predsjednik Edward W. Pazo
5 – Na misnom slavlju sudjelovali su zborovi i gosti festivala