Ovogodišnji gosti proslave bili su KUD “Sveti Juraj” iz Hamiltona, Hrvatski folklorni ansambl “Nova nada” iz Detroita. U dvosatnom programu predstavljen je Bizovac, Draganić i zajednica Hrvata iz Bratislave

Još jedna lijepa proslava Jurjeve održana je 21. i 22. travnja u nekadašnjem rudarskom mjestu Cokeburgu u jugozapadnom dijelu Pennsylvanije. Još od ranih pedesetih godina prošlog stoljeća u ovom mjestu se održavaju proslave sv. Jurja po uzoru na proslave u Zagorju nedaleko Ogulina i Draganićima blizu Karlovca te u još nekim mjestima u Hrvatskoj.
Povijest Cokeburga vezana je za rudnik ugljena koji je započeo s radom na samom početku prošlog stoljeća. Poslovni čovjek James W. Ellsworth iz Chicaga otkupio je dio poljoprivrednog zemljišta u Cokeburgu 1900. i već u lipnju iste godine otvorio dva prozora ugljenokopa. To je privuklo pozornost mnogih doseljenika, pa tako i Hrvata, većinski iz Ogulina i Karlovca. Nešto kasnije, 29. lipnja 1907. Đuro Godić okuplja dvanaest prijatelja i osniva odsjek 354 “St. George – Sv. Juraj”. Kasnije će sve organizacije, koje su kasnije utemeljene pod okriljem odsjeka, dobiti isto ime i uzeti svetog Jurja za svog zaštitnika. Odsjek i njegovi članovi prolazili su kroz mnoga iskušenja izazvana slabom zaštitom na radu u rudnicima, osnivanjem sindikata da bi se poboljšali ti uvjeti a zatim su slijedile depresije, zatvaranja rudnika i selidbe radnika i njihovih obitelji. Međutim, odsjek je nadvisio sve te teškoće i rastao po broju članova i aktivnostima iz godine u godinu.. Sastanci su se održavali u privatnim kućama, obično u kući predsjednika da bi se 1948. otkupila zgrada koja je pretvorena St. George Croatian Home/Hrvatski dom sv. Juraj. Hrvatski dom u Cokeburgu ima svoju dugu i lijepu povijest. Kroz godine je unaprjeđivan, preuređivan i proširivan. Danas je to moderna građevina koja ima dvije dvorane, dvije kuhinje i dva bara. Služi za okupljanja djece i odraslih. I to ne samo iz Cokeburga. Dolaze HBZ-ovci iz mnogih mjesta i gradova, jer je odsjek 354 iznimno aktivan i jedan od najvećih u redovima Hrvatske bratske zajednice u Americi.
Pod pokroviteljstvom ovog odsjeka nalazi se Tamburaški zbor “St. George” mladeži i odraslih a tu je i kuglački tim, golfers, košarkaši i nogometaši. Mnoge su se kulturne i sportske priredbe održale u ovom mjestu a autobusi još i danas pristižu iz raznih mjesta Amerike i susjedne Kanade.
Nećemo i ne smijemo zaboraviti činjenicu da je u Cokeburgu rođen dugogodišnji predsjednik HBZ-a i odsjeka 354 Bernard M. Luketich. Pod njegovim vizionarskim vodstvom od 1947., kad je preuzeo dužnost odsječnog predsjednika, odsjek 354 je postao bremenit mnogim aktivnostima a jedna od tih je proslava svetog Jurja koncem travnja. Luketich je, uz predsjedničku dužnost, potaknuo mnoge kulturne i društvene aktivnosti. Postao je odsječni predsjednik sa samo 16 godina a već s 19 postao učiteljem i koreografom “Kolo tamburica skupine St. George”. Godine 1980. oformio je Odrasli tamburaški zbor “St. George”. Tako je tamburica, koju sviraju mladi i odrasli, postala vodilja svih aktivnosti u Cokeburgu. Zborovi su, uz sve spomenuto, i škola. Odrasli se sastaju svakog utorka navečer a djeca i roditelji u petak. Tu se uči hrvatski jezik, nove riječi i izgovor riječi a tek potom se sastavlja aranžman i notni napisi uručuju tamburašima. Kad je tamburaški zbor tako pripremljen, tek se onda usavršava zajednički program za nastup na priredbama i festivalima. Mnoga djeca su ovdje prošla školu tamburice a s 19 godina starosti primila zaslužene svjedodžbe položene mature.
Proslava Jurjeve je već desetljećima važan i nezaobilazan događaj u Cokeburgu. Djeca i stručno vodstvo St. George Jr. tamburice, predvođeni upravom Roditeljske organizacije započinju s pripremama kroz zimu. Proslava započinje u subotu, trećeg vikenda u travnju, s godišnjim koncertom St. George tamburice u dvorani obližnje Srednje škole Benthworth. Prema tradiciji, u goste se pozivaju jedan ili dva ansambla izvana kako bi uveličali koncert mladeži iz Cokeburga.
Ovogodišnji gosti su bili: Kulturno umjetničko društvo “Sveti Juraj” iz Hamiltona u Ontariju pod vodstvom glazbenog direktora Branka Pahanića te Hrvatski folklorni ansambl “Nova nada” iz Detroita, iz američke države Michigan s glazbenim i umjetničkim direktorom Steveom Talanom. Domaćine je predvodila muzička direktorica i koreografkinja Marlene Luketich-Kochis s pomoćnicima Danielom Kochisom, Bernadettom Luketich-Sikaras i Derekom Luketich-Hohnom. U dvosatnom programu, s jednim malim prekidom (odmorom) od 15 minuta, predstavljen je Bizovac (Slavonija), Draganić kod Karlovca i zajednica Hrvata iz Bratislave (Slovačka).
Pri kraju koncerta svečano su uručene svjedodžbe ovogodišnjim maturanticama “St. George Jr. Tamburitzans”: Alex Pazo, Abbey Davis i Clarine McCabe. Voditelj koncertnog programa i otac Alex Pazo, u svojim čestitkama upućenim maturanticama, istaknuo je kako su maturanti započeli sviranje tamburice u ranoj mladosti a danas su izrasli u izvrsne tamburaše, pjevače i folkloraše. Edward W. Pazo je glavni predsjednik HBZ-a i predsjednik Roditeljske organizacije “St. George” te ponosni otac Alex i Edie Pazo koji su nerazdvojivi dio tamburaša u Cokeburgu.
U nedjelju, u obližnjoj katoličkoj crkvi u Bentlevillu, odžana je sveta misa, čime je obilježen vrhunac slavlja sv. Jurja. Misnom slavlju prethodila je procesija predvođena tamburaškim zborom i pjesmama sudionika. Tamburica je svirala i tijekom misnog slavlja a župljanima je pri ulazu u crkvu uručen program s hrvatskim crkvenim pjesmama, kako bi mogli pratiti i sudjelovati u pjevanju. Proslavi su pridonijeli i tamburaški sastavi “Šarena”, “Bevanda” i “Zabava” koji su svirali za ples i razonodu tijekom ovog dvodnevnog slavlja u Hrvatskom domu “St. George” u Cokeburgu.

Tekst: Franjo Bertović