Domaćin proslave, prema narodnim običajima ogulinskog kraja i Zagorja nedaleko Ogulina, od 1950. godine je Omladinski tamburaški zbor „ St. George» i odsjek 354 HBZ-a

Posebno svečano i veselo bilo je u Cokeburgu, mjestu jugozapadno od Pittsburgha. Tu se već prema tradiciji održava proslava Jurjeva prema narodnim običajima ogulinskog kraja i Zagorja nedaleko Ogulina. Domaćini proslave, od 1950. godine su Omladinski tamburaški zbor „ St. George» i odsjek 354 HBZ-a.

Blagdanu sv. Jurja prethodio je godišnji koncert zbora St. George. Ovogodišnji gost koncerta bilo je Kolo klub Marijan iz Steeltona (PA) pod ravnanjem Marije (Krpan) Kuren i Richarda Vukmanića. Izveli su program posvećen Hrvatima davno naseljenima u Slovačku, nedaleko Bratislave. Domaćini su nastupili spletom pjesama i plesova iz Ogulina i Slunja a u završnici drugog dijela iz Slavonije.

Autor teksta imao je izuzetnu priliku pratiti cjelogodišnji rad i djelovanje zborova «St. George» iz Cokeburga. To je doista škola kola i tamburice na čijem čelu stoji Marlene Luketich-Kochis, Bernadette Luketich-Sikaras, Danniel Kochis i Derek Hohn. Nastava i probe se održavaju svakog utorka navečer za odrasle te petkom navečer za djecu, i to kroz cijelu godinu.

Podsjetimo, samo za ovogodišnji koncert trebalo se je pripremiti i izglačati oko 75 narodnih nošnji. Na čelu zbora je predsjednik roditeljske organizacije Ted Šebetich.

Proslava blagdana nastavljena je u nedjelju procesijom i sv. misom u područnoj crkvi Ave Maria u Bentlyvillu nedaleko Cokeburga. A to je bio i vrhunac ovog dvodnevnog slavlja koje se je pretvorilo u sveopće narodno veselje i druženje.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović