Brojna hrvatska zajednica Amerike i Kanade u Chicagu duže od stoljeća slavi blagdan Velike Gospe
U hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu 15. kolovoza 2014. svečano se proslavlja blagdan Velike Gospe. Ovo je 108. godina od kad Hrvati Chicaga i okolice na poseban način slave Majku Božju u liku Sinjske Gospe. Najbrojnije je to okupljanje Hrvata u toj golemoj američkoj metropoli. Ta velika vjerska i narodna svečanost je označena na gradskom službenom kalendaru Chicaga kao Dan hrvatske proslave Velike Gospe. Taj dan se okupljaju u župi sv. Jeronima tisuće i tisuće američkih Hrvata na molitvu i slavlje te prateće kulturne priredbe s hrvatskim predznakom. Prije samog blagdana održava se dobro posjećena devetodnevna duhovna priprema te niz sportskih aktivnosti među kojima je i humanitarni Hrvatski golf turnir, koji se ove godine održava po jedanaesti put za pomoć siromašnoj djeci u Hrvatskoj i BiH.
A na Veliku Gospu slavlje otpočinje kilometrima dugom živopisnom procesijom gradskim ulicama, slijedi svečana sveta misa, a zatim je veliko narodno slavlje do kasno u noć, pojašnjava za Matičin web portal župnik Župe sv. Jeronima fra Ivica Majstorović.

Sve su pripreme, uključujući i duhovnu obnovu, uspješno izvedene i nadam se razdraganom mnoštvu naših ljudi koji žive u Chicagu i diljem Amerike, kazao je agilni župni pomoćnik fra Stipe Renić.     
Župnik Župe sv. Jeronima fra Ivica Majstorović ne skriva ponos na svoje župljane i ovu stoljetnu čikašku proslavu koja oslikava duhovne i nacionalne vrednote hrvatskog naroda ma gdje god se on nastanio.

Tekst: Vesna Kukavica