Na Matičinu štandu na Interliberu predstavljena je zbirka pjesama Nemir koji nije imao ime, tiskana u nakladni KLD Rešetari i HMI. Predstavili su je ravnatelj Knezović, prof. dr. sc. Sanja Vulić i sama pjesnikinja. Stihove Naumove kazivala je Ljerka Galic i autorica

Na 36. međunarodnom sajmu knjiga i učila Interliber, na kojemu se tri dana odvijao Matičin program Hrvatske knjige izvan Hrvatske: nakladništvo hrvatskih manjina, koji HMI organizira po 6. put, predstavljena je i najnovija pjesnička zbirka hrvatsko-makedonske pjesnikinje Ljerke Totch-Naumove iz Skopja.
Publici je 15. studenoga na Matičinu štandu predstavljena zbirka pjesama autorice Ljerke Totch Naumove pod naslovom Nemir koji nije imao ime, tiskane u nakladni KLD Rešetari i Hrvatske matice iseljenika, Rešetari – Zagreb, 2013.
Predstavili su je Matičin ravnatelj mr. sc Marin Knezović, prof. dr. sc. Sanja Vulić i sama pjesnikinja. Stihove Ljerke Totch Naumove kazivala je Ljerka Galic, voditeljica Odsjeka iseljeničke baštine HMI-ja i autorica.
Ljerka Totch Naumova, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica rođena je u Daruvaru. Završila je Ekonomski fakultet i magistrirala u Skopju. Članica je Društva pisaca Makedonije i Društva hrvatskih književnika i uredništva glasila Hrvatska riječ. Dugogodišnja je članica Nadzornog odbora Direkcije za kulturu i umjetnost grada Skopja i sudionik u organizaciji kulturne manifestacije Skopsko ljeto. Piše na makedonskom i hrvatskom jeziku, a pjesme su joj prevođene na engleski, talijanski, francuski, grčki, turski, vlaški i druge jezike.
Dosad su joj objavljene knjige: Šapat ljubavi, 1975.; Daljine, 1980.; Prizvuci,1990.; Serafimovo oko,1991.; Raskumljeno vrijeme, 1993. ; Dodirna točka, 1993. ; Izmirski put, 1995.; Svjetlost očekujem, 2000.; Kiša nosi istinu, 2007.; Kroz vihor vjetra živi čovjek, 2011. Na hrvatskome jeziku objavljenje knjige: Vrijeme koje više nije moje, 2005.; Potisnute paralele, 2007. i Između dvojbi, 2010.
Zbirka pjesama Nemir koji nije imao ime je njezina 14. knjiga, a uredio ju je Ivan De Villa, predsjednik KLD „Rešetari“. Recenzenti knjige su prof.dr.sc.Sanja Vulić i hrvatski književnik Ludwig Bauer, dok je pogovor napisao mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika. Naslovnicu je oblikovao njen sin Dubravko Naumov, akademski slikar koji živi u Torontu.
-Pjesnikinja Ljerka Totch Naumova nekoliko je desetljeća aktivna na hrvatskoj i makedonskoj poetskoj sceni. Svojoj matičnoj domovini i matičnomu narodu podarila je nekoliko zapaženih pjesničkih zbirki na hrvatskom jeziku. Premda već dugo živi u dijaspori, u svakoj novoj hrvatskoj zbirci sve veću pozornost posvećuje hrvatskomu književnojezičnomu izričaju. Zato je ova njezina najnovija zbirka, naslovljena Nemir koji nije imao ime, napisana kvalitetnim hrvatskim književnim jezikom. Naslov knjige ujedno je i naslov uvodne pjesme u knjizi, iza koje slijede tri zanimljiva pjesnička ciklusa …..Svojim osebujnim pjesničkim jezikom i zrelim pjesničkim izrazom pjesnikinja Ljerka Totch-Naumova poziva svoje čitatelje da joj se pridruže u plemenitim nastojanjima, premda put do željenoga cilja nije uvijek ni ravan ni jednostavan…., napisala je u recenziji prof. dr. sc. Sanja Vulić.
– Pjesništvo Ljerka Totch Naumova nije nešto što svoju vrijednost nalazi kao kuriozitet. Ono je prvenstveno dobra, u slučaju ove zbirke, hrvatska poezija. Možda nemir Ljerke Totch Naumove, dozvolite mi da parafraziram naslov zbirke, nema ime, ali naša pjesnikinja jako dobro zna tko je i što radi…. Spremnost da se misli i stvara nešto što je tako osjetljivo kao poezija, na dva jezika može se samo opisati kao izraz odvažnosti i nekonvencionalnosti…, napisao je u recenziji ravnatelj Matice mr.sc. Marin Knezović.
Zbirka je u rujnu ove godine već promovirana na XVI. Rešetaračkim susretima pjesnika, u organizaciji Književnog likovnog društva “Rešetari” u Rešetarima, na kojemu se okupilo šezdesetak pjesnika iz 28 zemalja svijeta.
(dšš)