U multimedijalnoj dvorani budimpeštanske Croatice promovirana su dva izdanja Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj. Predstavili su ih ravnatelj ZZHM-a Stjepan Blažetin, autorica Govora pomurskih Hrvata Erika Racz i Đuro Blažeka, recenzent knjige i profesor Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U multimedijalnoj dvorani budimpeštanske Croatice 22. svibnja održana je promocija izdanja Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj. Predstavljeno je najnovije izdanje Zavoda, knjiga Erike Racz pod naslovom Govori pomurskih Hrvata i zbirka pjesama Josipa Gujaša Džuretina, izdana 2011, u godini pjesnikove dvostruke obljetnice pod naslovom Iz pozadine.
Nakon što je Stjepan Blažetin, ravnatelj ZZHM-a predstavio sve nazočne, ukratko se osvrnuo na djelatnost Zavoda i predstavio projekte u sklopu kojih su izdana spomenuta izdanja. Ernest Barić, umirovljeni profesor Odsjeka za kroatistiku Sveučilišta u Pečuhu govorio je o stvaralaštvu Josipa Gujaša Džuretina, s posebnim osvrtom na njegov jezik, dok je urednik zbirke, Silvestar Balić govorio o uređivačkoj koncepciji i književnopovijesnom značaju te knjige.
Erika Racz, autorica Govora pomurskih Hrvata ukratko je upoznala publiku s etničkom skupinom pomurskih Hrvata, s istraživačkim metodama kojima se koristila prigodom rada i motivima zbog kojih je krenula u istraživanje. Đuro Blažeka, recenzent knjige i profesor Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedan od ponajboljih kajkavologa, naglasio je neke posebnosti koje ovu knjigu čine važnim za hrvatsku dijalektologiju. Na kraju promocije Čaba Horvat, ravnatelj Croatice svim sudionicima je uručio poklon s izdanjima izdavačke kuće Croatica.
(www.mhti.hu