Tradicionalni ljetni programe obuhvaćaju dvije škole za učenje hrvatskog jezika i kulture, školu folklora, folklornu radionicu, kazališni seminar i volonterski program za mlade iz svijeta. Programi se održavaju u Zagrebu, otočiću Galovcu, Novom Vinodolskom, Pučićima na Braču, Boriku i otoku Visu. Prijave sudionika primaju se do 15. lipnja

Hrvatska matica iseljenika i ove godine organizira svoje tradicionalne ljetne programe koji obuhvaćaju dvije škole za učenje hrvatskog jezika i kulture, školu folklora, folklornu radionicu, kazališni seminar i volonterski program za mlade iz svijeta. U proljetnom semestru od 9. ožujka započeo je i Hrvatski internetski tečaj HiT-1, koji je ujedno i jubilarni deseti po redu, a traje do 31. svibnja.

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Sveučilišnu školu mogu pohađati i učitelji hrvatskoga kao drugog jezika koji se žele usavršavati u području ovladavanja tim jezikom sudjelujući u nastavi i pohađajući predmet koji je samo njima namijenjen. Škola se održava u Zagrebu od 27. lipnja do 24. srpnja, a rok za prijave je 15. lipnja.

Na otočiću Galovcu (Školjić) i ovoga ljeta se od 4. do 12. srpnja održava seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske, zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu; tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja čut ćete mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja možete lako primijeniti. Seminar Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Prijave se primaju do 20. lipnja.

HMI po dvadeset i treći put organizira Malu školu hrvatskoga jezika i kulture u Novome Vinodolskom, a cilj joj je da djeca, uzrasta 9-16 godina, koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave. Škola se održava od 20. do 31. srpnja, a rok za prijave je 9. lipanj.

Ovogodišnja, trinaesta po redu Hrvatska etnoriznica, radionica za izradu i rekonstrukciju hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina održava se od 15. do 25. srpnja u Pučišćima na Braču. Ovaj tradicionalni program namijenjen je ljubiteljima hrvatskog tekstilnog rukotvorstva, posebice narodnih nošnji, njihove izrade, održavanja i primjene u folklornim društvima. Rok prijave sudionika je 15. lipnja.

Na Ljetnoj školi hrvatskoga folklora u Boriku u Zadru ovoga ljeta od 30. srpnja do 8. kolovoza podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOGA PODRUČJA, a predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH. Uz praktična plesna predavanja, održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama panonskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama notnoga pisma. Ova škola namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Prijave se primaju do 15. lipnja.

Dragovoljni program TASK FORCE u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora, s godinama se transformirao u ECO HERITAGE TASK FORCE. Ove godine od 26. srpnja do 14. kolovoza mladi volonteri iz svijeta okupit će se na otoku Visu. Prijave se primaju do kraja lipnja. Događanja s terena moguće je pratiti na facebooku.