HMI u Boriku, Zadar organizira od 1. do 10. kolovoza školu u kojoj će se podučavati plesovi, nošnje, pjesme i glazbala jadranskoga područja. Možete odabrati jednu od ponuđene tri grupe: ples, sviranje tambura i sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala 

HMI u Boriku, Zadar organizira od 1. do 10. kolovoza školu u kojoj će se podučavati plesovi, nošnje, pjesme i glazbala jadranskoga područja. Voditelj je Andrija Ivančan a organizatorica Srebrenka Šeravić, voditeljica Odjela za kulturu HMI.
Novouređeni Omladinski hostel Hrvatskog ferijalnog saveza u prelijepom okruženju zadarskoga Borika nudi izvanredno povoljne uvjete smještaja, prehrane i učenja u neposrednoj blizini mora.
Ovoga ljeta podučavat će se plesovi otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, šibenskoga Primorja i otoka, Trogira, Kaštela, Čiova, Splita, otoka Šolte, makarskog Primorja, otoka Brača, Hvara i Korčule, doline rijeke Neretve, poluotoka Pelješca, otoka Mljeta i Lastova, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, dubrovačkog Primorja i Dubrovačke kontradance. Podučavat će se i plesovi Hrvata koji žive u susjednim zemljama: južne Hercegovine (BiH) i Hrvata u Boki kotorskoj (Crna Gora).
Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama jadranskoga područja, te teorijska predavanja o narodnoj plesnoj kulturi u Hrvata i razvoju etnokoreologije u Hrvatskoj. Ova škola namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.
Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. godine), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz njega, predavanja će održati vrsni hrvatski folklorni stručnjaci: Vido Bagur, dr. Goran Oreb, Tonči Tadin, Nenad Milin, Zlatan Sindičić, Damir Kremenić, Josip Forjan, Bojan Pogrmilović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić.
Možete odabrati jednu od ponuđene tri grupe: ples, sviranje tambura(voditelj Tibor Bün, gost predavač maestro Siniša Leopold) i sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala (voditelj Vjekoslav Martinić).
Završna priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u nedjelju, 10. kolovoza 2014. u Boriku.
Prijave je potrebno je popuniti najkasnije do 15. lipnja 2014. i poslati u Hrvatsku maticu iseljenika.

Dodatne informacije

HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
CROATIAN HERITAGE FOUNDATION
Voditeljica Odjela za kulturu:
Srebrenka Šeravić, prof.
E-mail: folklor@matis.hr
Trg Stjepana Radića 3
10 000 ZAGREB
HRVATSKA / CROATIA
tel: (+385 1) 61 15 116
fax: (+385 1) 61 11 522
www.matis.hr