Bivši gradonačelnik glavnoga grada Novoga Zelanda Wellingtona sir James Belich, podrijetlom s Korčule, umro je 13. rujna u 88. godini života okružen ljubavlju prijatelja i članova svoje obitelji, ožalošćenom suprugom Valerie Anzulovich, djecom i unucima

Bivši gradonačelnik glavnoga grada Novoga Zelanda Wellingtona sir James Belich, podrijetlom s Korčule, umro je 13. rujna u 88. godini života okružen ljubavlju prijatelja i članova svoje obitelji: ožalošćenom suprugom Valerie Anzulovich, djecom i unucima. Iako se kraće vrijem borio s Alzheimerovom bolešću, njegov zet Colin Feslier kaže kako je s ovoga svijeta otišao svjestan i smiren u Nadi, sudeći prema jednoj od njegovih posljednjih rečenica: „Mislim da sam imao dobar život“.
Građani Wellingtona, čiji je gradonačelnik bio šest godina, pamte ga kao kreativnog i iznimnog organizatora mjesnog društvenog i političkog života, koji je i u razdobljima recesije znao privući ulaganja u javne radove, ostvarivši napredak za sve građane glavnoga grada Novoga Zelanda. „Bio je osobito ponosan vidjevši da su pojedine njegove inicijative omogućavale nova zapošljavanja tisućama građana Wellingtona“, svjedoči njegov zet Feslier.

S voljenom Valerie Anzulovich, vjenčan 1951., odgojio je troje vrijedne djece – Angelu Jamesa i Evana, pa su u trećoj životnoj dobi uživali s četvero unučadi i dvoje praunučadi. Njegov sin, James Belich ml., jedan je od najslavnijih novozelandskih povjesničara.

Istaknuta političarka Fran Wilde, koja je naslijedila Belicha na gradonačelničkoj dužnosti, ocijenila je Belichev prinos razvitku grada i glavnih mu urbanističkih projekata, poput izgradnje Gradskog trga – dragocjenom ostavštinom. „On je u graditeljskim inicijativama suvremenih urbanista uvijek bio zainteresiran za profinjenu dušu i ljepotu grada.“ Dolazeći iz poduzetničkih krugova, u početku je bio samozatajan u politici, ali učio je i djelovao vrlo brzo, rekla je Wilde i dodala „ bio je nadasve dobar čovjek i odan prijatelj, otvoren i pristupačan“.

Wellingtonski gradski vijećnik Ray Ahipene-Mercer izjavio je : „James je bio veliki čovjek dobra srca, divno ljudsko biće s kojim je bilo časno dijeliti poslovne i političke izazove.“ Aktualna wellingtonska gradonačelnica Celia Wade-Brown je izjavila : „ Belich je bio dobar i odgovoran čovjek, čiji projekti davno utemeljeni još uvijek ostvaruju gradu korisne komunikacije s drugim sredinama“.

James Belich (Sweetwater, 1927. – Wellington, 2015.), gradonačelnik Wellingtona devedesetih jedna je od ključnih figura hrvatske zajednice Novoga Zelanda 20. stoljeća, čiji su pripadnici prije 150 godina pristigli pretežito iz Dalmacije, ali i ostalih hrvatskih povijesnih regija koje su tada bile u sastavu Austro-ugarske Monarhije. Studirao je na Auckland University Collegeu i Victoria University Collegeu, gdje je diplomirao na ekonomskom fakultetu. Afirmirao se kao vrhunski stručnjak u oglašivačkoj industriji s položajem menadžera tvrtke za razvoj i istraživanje tržišta do svoje pedesete godine. Sredinom 20. stoljeća djelovao je gotovo jedno desetljeće pri jugoslavenskom veleposlanstvu u Australiji i Novom Zelandu na normalizaciji diplomatskih i trgovinskih odnosa tog udaljenog kontinenata s europskim prostorima. Aktivno je sudjelovao u afirmaciji neovisne Republike Hrvatske nakon demokratskih promjena, osobito tijekom Domovinskog rata i poratne obnove. Bio je predsjednik najveće reklamne agencije na Novom Zelandu i jedan je od prve trojice članova Kuće slavnih oglašivača Novog Zelanda / New Zeland Advertising Hall of Fame.

Djelovao je u okviru cijenjenih dalmatinskih društava u Aucklandu i Wellingtonu. Gradonačelničku je dužnost u Wellingtonu uspješno obnašao od 1986. do 1992. Istaknuo se kao osnivač novozelandskog ureda UNICEF-a, koji je vodio puna dva desetljeća. Predsjedao je tako novozelandskom komisijom za trajanja Međunarodne godine djeteta (1979.). Dobitnik je nagrade engleske kraljice Elizabete II. i nositelj viteškog naslova (1990.). Godine 2008. imenovan je počasnim građaninom Korčule, zavičaja svojih roditelja Jakova i Marije, koji doseliše na Novi Zeland prije devedesetak godina, točnije 1926.

Svi djelatnici Hrvatske matice iseljenika na čelu s ravnateljem mr. sc. Marinom Knezovićem izražavaju duboku sućut cijeloj obitelji našega velikoga prijatelja sir Jamesa Belicha, koji će nam ostati u trajnom sjećanju.

Tekst: Vesna Kukavica