Hrvatska zajednica i hrvatska škola u Sydneyju izgubili su svoju dugogodišnju predanu članicu koja je više od 30 godina radila kao učiteljica hrvatskoga jezika, najprije s najmlađim učenicima u hrvatskoj etničkoj školi, a zatim sa srednjoškolcima u Subotnjoj školi

 

Hrvatska zajednica i hrvatska škola u Sydneyju izgubili su svoju dugogodišnju predanu članicu Zlatu Radakovich, koja je noćas preminula u St. George bolnici.
Gospođa Zlata Radaković je više od 30 godina radila kao učiteljica hrvatskoga jezika, najprije s najmlađim učenicima u hrvatskoj etničkoj školi, a zatim sa srednjoškolcima u Subotnjoj školi.
Upravo je s grupom tadašnjih srednjoškolaca 2003. po prvi put nakon 25 godina posjetila Hrvatsku. Radilo se o studijskom putovanju koje je organizirala Hrvatska matica iseljenika. Slijedom prekrasnih utisaka, ponovno je 2006. organizirano novo studijsko putovanje po Hrvatskoj, kada je uz Zlatu Radaković u pratnji bila i tadašnja ravnateljica Subotnjih škola Marjory Ellsnore.

Gospođa Radaković s učiteljima iz Hrvatske tijekom posjeta Hrvatskoj etničkoj školi u Beverly Hillsu… … te s kolegama učiteljima hrvatskih škola u Sydneyju na radionici za učitelje

„Mi ovdje u Australiji, iako daleko od domovine Hrvatske, poučavamo našu djecu da ne zaborave svoje korijene, da nauče jezik svojih roditelja, svoju kulturu i da nastoje očuvati svoj hrvatski nacionalni identitet“, napisala je gospođa Radaković nakon gostovanja hrvatskih učitelja u Australiji 2009. u sklopu Hrvatskih dana, kada se sama pokazala kao odličan organizator i dragi domaćin.
Plemenitost, predanost i domoljublje gospođe Zlate Radaković ostat će svima nama u trajnom sjećanju. Neka je dragi Bog nagradi vječnim mirom za sva dobra djela koja je činila u hrvatskoj zajednici u Sydneyju i za ljubav prema hrvatskom jeziku koju je ulijevala naraštajima učenika.

Tekst: Lada Kanajet Šimić