Nakon izuzetno uspješne prošlogodišnje predstave ‘Škrticina’, zagrebačke spisateljice i dramaturginje Marijane Nole, amatersko kazalište Histerioni ove je godine izašlo pred publiku sa satiričnom bajkom ‘Plava boja snijega’, književnika i pjesnika Grigora Viteza 

Amaterska kazališna grupa Histerioni, koja aktivno djeluje u Torontu već dvadesetak godina, sastoji se od skupine kreativnih ljudi, entuzijasta, starih i mladih zaljubljenika u kazalište, hrvatsku pisanu riječ i glazbu. U centru djelovanja stoji njihova muza, karizmatična i neumorna zagrebačka redateljica Nina Kleflin.

Suradnja Nine Kleflin s Histerionima započela je 2004. godine kao rezultat seminara Hrvatske matice iseljenika “Stvaramo kazalište”. Od tada Nina i Histerioni uspješno postavljaju niz predstava, Črni mačak, Teštament, U ritmu srca, Kameni svatovi, te gostuju na turnejama po Hrvatskoj, surađuju na kazališnim seminarima i radionicama. Ninina ljubav za kazalištem, njezina profesionalnost, neiscrpnost ideja, te ljudska neposrednost i toplina, naprosto su inficirali Histerione, te postali glavni pokretač i inspiracija njihovog rada.
Nakon izuzetno uspješne prošlogodišnje predstave ‘Škrticina’, zagrebačke spisateljice i dramaturginje Marijane Nole, amatersko kazalište Histerioni ove je godine u veljači izašlo pred publiku sa satiričnom bajkom ‘Plava boja snijega’, književnika i pjesnika Grigora Viteza.
Pisana za djecu, no namijenjena svima, ta je bajka svojom neobuzdanom maštom, melodioznim stihom i duhovitošću potpuno osvojila torontsku publiku. Kao u većini svojih priča u kojima nas upoznaje s neobičnim likovima koji žive na neobičan način, tako i u bajci ‘Plava boja snijega’ Grigor Vitez oslikava likove maštovitih karaktera i šaljivih imena: kralj Karaslav, mudrac Kačkavalj, general Razbinos, princeza Krizantema, pastir Kaloper, te jedini ‘normani’ lik, dvorska luda.

Kralja Karaslava, koji ima lude ideje i želi zapovijedati, ne samo ljudima nego i prirodom, uspješno glumi Branimir Petošić. U ulozi mudraca Kačkavalja, Branka Komparić ostvaruje do sada svoju najbolju ulogu. Kao u svim pravim bajkama u središtu priče je nedopuštena ljubav, ovaj put između kraljeve kćeri princeze Krizanteme i pastira Kalopera. Princezu Krizantemu glumi Varja Bosiljevac koja svojom ljupkošću očarava publiku, a Nino Lelas u ulozi pastira svojim stasom vlada scenom. General Razbinos, Krešimir Bosiljevac, smrtno je zaljubljen u lijepu kraljevu kćer i stalna je prijetnja mladim ljubavnicima. Goranka Petošić igra stražara, a Aranka Lengyel dvorsku ludu koja uopće nije luda, već dapače svojom pričom povezuje cijelu bajku i vodi nas sretnom završetku. Značajnu ulogu u predstavi igraju takozvani ‘ljudi u crnom’.
Kostimi su maštoviti i šarmantni, rađeni po zamisli zagrebačke kostimografkinje Marije Šarić-Ban, a izradili su ih uz puno truda sami Histerioni. Maske, scenografiju, perike i rekvizite osmislila je i izradila Srebrenka Bogović. Glazba koja prati bajku je izvorna i melodiozna, vrlo uspješna suradnja između talentirane mlade glazbenice Luce Šarčanin, te iskusnog Dubravka Barača i Vesne Zlatić uz tekst Srebrenke Bogović.

Tekst: Lada Milić-Demarin; Fotografije: Mario Komparić i Rick King.