Premijer se sastao sa članovima Hrvatske bratske zajednice, najstarije hrvatske udruge u Sjedinjenim Državama, osnovane 1894.godine. Milanovića koji je bio u pratnji supruge Sanje, veleposlanika RH u Washingtonu Joška Pare i hrvatskih diplomata u Americi ugostio je Bernard Luketich, dugogodišnji predsjednik HBZ-a

 

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović je u četvrtak navečer po američkom vremenu posjetio grad Pittsburghu gdje se sastao sa članovima Hrvatske bratske zajednice, najstarije hrvatske udruge u Sjedinjenim Državama, osnovane 1894.godine. Milanovića koji je bio u pratnji supruge Sanje, veleposlanika RH u Washingtonu Joška Pare i hrvatskih diplomata u Americi ugostio je Bernard Luketich, dugogodišnji predsjednik Hrvatske bratske zajednice.

– Čestitam vam na čuvanju i promociji hrvatske kulture i naslijeđa. Hrvatska je mala država sa samo četiri i pol milijuna stanovnika i zbog toga se mora profilirati i pronaći svoje jake strane i prednosti. U Pittsburgh nisam došao da bi iseljenike pozvao da se vrate u Hrvatsku sa svojim novcem jer tu su priču čuli već puno puta. Neću vam ovdje govoriti o politici i političkoj opredijeljenosti moje vlade jer nisam došao po vaše glasove. I to predstavlja određenu razliku između nas i svih drugih koje poštujem, no kad putujem u inozemstvo, ovdje ili u Bosnu i Hercegovinu jer i to je inozemstvo, ne dolazim po glasove. Dolazim razgovarati, u BiH dolazimo pomoći, vi ovdje ne trebate pomoć, znate sve što treba. Čestitam vam još jednom – rekao je premijer Milanović.

Znajući da je Hrvatska bratska zajednica posebno poznata po njegovanju kulture i hrvatske tradicije s naglaskom na tradicionalne grupe s tamburicama s kojima su česti gosti i u Domovini, premijer Milanović je stoga rekao “kako su veze s Hrvatskom neprekinute upravo i kroz taj instrument.”.

– U Hrvatskoj se često čuju gusle, a onda pucaju kubure. Tamo gdje je tamburica, tamo je mirno, umjereno –  zaključio je Milanović koji se u petak ujutro vrača u New York gdje će u poslijepodnevnim satima, prije povratka u Zagreb, održati govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda. Bernard Luketich se zahvalio hrvatskom premijeru na posjeti i pokazao mu muzej Hrvatske bratske zajednice te predstavio svoje suradnike i djelovanje te udruge.

Hrvatska bratska zajednica osnovana 1894.

Osnivači Hrvatske bratske zajednice su bili Hrvati iz Allegheny Cityja u Pennsylvaniji koji su planirali stvariti organizaciju za pomoć bolesnim radnicima i pomagati pokriti troškove pogreba. Osnovana je 2. rujna 1894. kao Hrvatska Zajednica Ujedinjenih Država (koja je godinu dana kasnije preimenovana u Nacionalno Hrvatsko Društvo) a 1925. godine se Nacionalno Hrvatsko Društvo spojilo s nekoliko drugih hrvatskih bratskih organizacija kako bi stvorili današnju Hrvatsku Bratsku Zajednicu. Nakon ovog spajanja, organizacija je bila u mogućnosti ponuditi bolje i efikasnije usluge svojim članovima.

HBZ trenutno nudi široku paletu osiguravajućih planova. Uz to, ona je imala važnu ulogu u očuvanju hrvatske kulture
 i jezika u Sjevernoj Americi tako što je podupirala hrvatske korijene i tradicionalne grupe s tamburicama. Novine koje izdaje ova organizacija zovu se Zajedničar. Od 1904. godine, izdaju novine Zajedničar u kojima se mogu pronaći informacije o osiguranjima, kao i detalji o HBZ-ovim kulturnim događanjima u Americi.

Jedna od ulica u Zagrebu zove se Ulica Hrvatske Bratske Zajednice te je u njoj smještena Nacionalna i sveučilišna knjižnica. U Zagrebu se nalazi i ulica nazvana u čast Josipu Marohniću, osnivaču i prvom predsjedniku HBZ-a.
(Večernji list)