Dužnosnici nacionalnih institucija Hrvata u Srbiji, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV) Slaven Bačić i Petar Kuntić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u srbijanskome parlamentu, sastali su se s hrvatskim premijerom u hrvatskome veleposlanstvu u Beogradu

Hrvatska manjinska zajednica u Srbiji očekuje da će se povoljni signali što su ih poslali predsjednici hrvatske i srbijanske vlade Zoran Milanović i Ivica Dačić sa sastanka u srijedu, 16. siječnja u Beogradu pozitivno odraziti i na položaj Hrvata u Srbiji, ocijenili su u izjavama Hini dužnosnici nacionalnih institucija Hrvata u Srbiji nakon sastanka s Milanovićem u hrvatskome veleposlanstvu u Beogradu.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV) Slaven Bačić nada se poboljšanju odnosa dviju zemalja, a time i boljem položaju hrvatske manjine u Srbiji.

“Očekujem poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske na međudržavnoj razini, što će se svakakao pozitivno reflektirati i na položaj hrvatske manjine u Srbiji”, rekao je Bačić, zadovoljan zainteresiranošću koju je premijer Hrvatske pokazao za sunarodnjake u Srbiji.

“Premijer je pokazao energičnost, znanje i zainteresiranost za položaj i budućnost hrvatske zajednice u Srbiji i obećao nam potporu Republike Hrvatske posredstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske”, izjavio je Bačić.

Pozitivne dojmove iz razgovora s Milanovićem nosi i Petar Kuntić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik u srbijanskome parlamentu.

“U posljednjih 10 godina sudionik sam svih važnih događaja u hrvatskoj zajednici i posjeta visokopozicioniranih hrvatskih dužnosnika Srbiji i svaki se put radujem tim posjetima, jer to znači smanjenje zategnutosti na razini Beograd-Zagreb, a reflektira smanjenju animoziteta većinskog naroda prema Hrvatima u Srbiji”, istaknuo je Kuntić, ustvrdivši kako je posljednjih mjeseci “teško bilo biti Hrvat u Srbiji”.

“Ovaj posjet ima posebno značenje, jer je teško bilo biti Hrvat posljednjih mjeseci na ovim prostorima, s obzirom na sve što se događalo u Srbiji u povodu oslobađajućih presuda hrvatskim generalima. Zato mislim da ovaj posjet neće imati samo simbolično značenje, imajući u vidu očit zaokret u vođenju vanjske politike premijera Ivice Dačića kao i energičnost premijera Hrvatske”, ocijenio je Kuntić.

On se također nada da će, kako je rekao, “u tom novom ozračju” doći i do poboljšanja položaja hrvatske manjine u Srbiji, poglavito u primjeni pozitivnih zakonskih propisa, a u političkom smislu u dosljednoj primjeni međudržavnog sporazuma o zaštiti Hrvata u Srbiji i Srba i Hrvatskoj.

Kuntićev je zaključak da Milanović zna s kojim se problemima susreću Hrvati u Srbiji.

“Dobro je upoznat sa stanjem i problemima hrvatske zajednice u Srbiji i rekao nam je da se stvari neće zataškavati, te da će država Hrvatska ubuduće preko novoutemeljenog državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske učiniti sve da dio problema čije rješavanje može pomoći bude što manji”, rekao je predsjednik DSHV-a.

Na sastanku je, kako je izjavio Kuntić, naglašena i spremnost za veću materijalnu i financijsku pomoći Hrvatima u Srbiji.

“U kontekstu novog ozračja u srpsko-hrvatskim odnosima, započetim ovim posjetom, očekuje da će sve ono što je premijer obećao u 2013. i obistiniti, a kao krunu novih odnosa na razini Zagreb-Beograd očekujemo i skori susret predsjednika Nikolića i Josipovića, nadajući se da će za taj susret u Nikolićevom izaslanstvu hrvatska manjina imati svoje predstavnike, kako što je to bilo ranije pri susretima predsjednika Josipovića i Tadića”, rekao je predsjednik DSHV nakon sastanka s predsjednikom hrvatske vlade u srijedu u Beogradu.
(Hina)