Delegaciju je predvodio predsjednik Saveza Đanino Kutnjak, a činili su je i potpredsjednici, Vladimir Pobežin i Mijo Stanko, te član Hrvatskoga društva Ljubljana Ivan Botteri

Predsjednik Državnoga zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez primio je 23. veljače predstavnike Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, koje je predvodio predsjednik Saveza Đanino Kutnjak. U delegaciji su bili i potpredsjednici, Vladimir Pobežin i Mijo Stanko, te član Hrvatskoga društva Ljubljana Ivan Botteri. Sa slovenske strane ovom susretu u salonu slovenskoga parlamenta nazočili su predsjednik Povjerenstva za odnose sa Slovencima u susjednim državama i po svijetu Ivan Heršak, te predstavnici odbora kulture i službe za informiranje slovenskoga parlamenta.

Slovenski mediji nisu baš davali neku posebnu važnost susretu delegacije Saveza Hrvatskih društava Slovenije i predsjednika slovenskoga parlamenta dr. Milana Brgleza, ali ipak ovaj uistinu rijedak događaj je ovoga petka u nekim medijima barem spomenut, a državna tiskovna agencija Slovenija objavila je i sliku susreta. Tijekom sastanka, koji je potekao u radnome ozračju, kroz otvorenu razmjenu mišljenja i razmatranje otvorenih mogućnosti ostvarivanja više kulturnih negoli političkih interesa, pokazalo se da je to bio itekako dobrodošao događaj u vrijeme kada međudržavni odnosi jedva da se mogu nazvati dobrim.

Razgovaralo se o otvorenim, ali ne i o poznatim spornim temama. Predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije Đanino Kutnjak na prvom mjestu izrazio je nezadovoljstvo što pitanje priznavanja statusa hrvatske nacionalne manjine nije riješeno. Da je to složeno pitanje potvrdio je i predsjednik slovenskoga parlamenta dr. Milan Brglez, koji je izrazio spremnost da potakne Vijeće slovenske vlade za manjine u smjeru traženja odgovarajućih pravnih rješenja za bolje uvjete djelovanja Hrvata i ostalih nepriznatih narodnosti u Sloveniji.

Spomenuto je, da će predsjednik Povjerenstva za Slovence u susjednim zemljama i po svijetu Ivan Heršak, koji je bio nazočan sastanku, uskoro posjetiti slovensku narodnu zajednicu u Hrvatskoj. To je jedan od znakova da se slovenska strana želi uvjeriti u to što bi značila recipročnost uvjeta i prava nacionalnih zajednica. Naime, poznato je da slovenska zajednica u Hrvatskoj ostvaruje puno bolje uvjete djelovanja negoli je to slučaj s hrvatskom zajednicom u Sloveniji.

Slovenski sugovornici bili su ugodno iznenađeni primjerom dobre prakse pogranične suradnje između slovenskoga Pomurja i Hrvatskoga Međimurja, u kojima aktivno sudjeluju hrvatska, mađarska i slovenska manjina. Predsjednik parlamenta Brglez je taj primjer pohvalio i istakao kao putokaz kojega treba i pravno podržati.

Na kraju je zaključeno, da konkretne metode i rješenja treba prepustiti na razmatranje odboru za kulturu slovenskoga parlamenta i spomenutom vijeću slovenske vlade, polazeći od već usvojene Deklaracije parlamenta o položaju narodnih skupnosti u Republici Sloveniji.

Nakon susreta u slovenskome parlamentu predsjednik Saveza izrazio je zadovoljstvo što je do ovoga sastanka došlo, što se razgovaralo otvoreno i što je dobiveno niz korisnih prijedloga za stvaranje boljih uvjeta djelovanja Hrvata u sustavu parlamentarne demokracije Republike Slovenije.

Tekst: Ivan Botteri