Zagrepčanka koja već 24 godine živi i radi u Beču predstavila se hrvatskoj javnosti na Tribini zavičajnih književnika dvjema poetskim zbirkama – Jesen u kosi i Ljubiti je glagol trajni 
Zagrepčanka koja već 24 godine živi i radi u Beču, magistra ekonomije s diplomom Fakulteta ekonomskih znanosti u Zagrebu, predstavila se hrvatskoj javnosti na Tribini zavičajnih književnika u Hrvatskom saboru kulture u Zagrebu 29. studenoga dvjema poetskim zbirkama – Jesen u kosi i Ljubiti je glagol trajni.
Od predstavljača i autora predgovora zbirki pjesama, mr. sc. Ladislava Prežigala i prof. Mirka Kovačevića, saznali smo da su autoričine pjesme objavljene u više zajedničkih zbornika Hrvatskog sabora kulture, Vrazovoj Ljubici, Podravkinoj zbirci najljepših neobjavljenih ljubavnih pjesama, zbornicima Rešetaračkih susreta pjesnika te u dvije dvojezične antologijske zbirke lirike stranaca u Austriji, 2006. i 2008.
Na Recitalu ljubavne poezije „Željka Boc“ u Mariji Bistrici 2005. godine Jadranka Klabučar Gros dobila je drugu nagradu, a 2007. jednu od tri pohvale za pjesmu. Jedna je od osnivača bečkog Udruženja za kulturu Riječ-boja-ton, koje promovira književnike, glumce, likovne umjetnike, muzičare i fotografe iz našeg okruženja i iz Austrije. U Umjetničkim igrama Austrije osnovanima 2012. godine (WAG Austria) koje su dio Međunarodnih umjetničkih igara (WAG International) članica je Nacionalnog komiteta i sudionica na Prvim međunarodnim umjetničkim igrama održanima u Hrvatskoj 2013. godine.131204 jhadr2
Susret s pjesnikinjom koja daje značajan doprinos očuvanju hrvatskog jezika, što je odraz opstanka hrvatskog identiteta, govori o tome da je taj doprinos ujedno i most suradnje između njene domovine i domicilne zemlje u kojoj živi i radi. Njegujući materinji jezik otvara nove obzore međuljudskih odnosa trajno obogaćujući i kulturnu scenu u Austriji.
131204 jadranka3I kao što reče hrvatski književnik mr. sc. Ivan Slišurić : „ Godinama odrastajući po dalekim širinama svijeta, Hrvati i njihovi potomci, zaljubljenici u umjetnost i kulturu svog naroda, raspleli su svoje lirske snove, svatko po mjeri svog nadahnuća i pjesničkog talenta.“Ugodnoj atmosferi ove svečanosti poezije doprinijeli su i mladi umjetnici, pijanisti Ivor Prajdić i Veronika Škerblin. Prajdić je izveo Chopinove etide i Scarlattijevu Sonatu, a Škreblin je odsvirala Schumannova i Kleidemannova djela.

 
Tekst: Diana Mašala Perković