U Galeriji Križ održana je promocija prve cjelovite monografije Milke Trnine urednice Zdenke Weber, izložba umjetničkih djela Ljerke Njerš i svečani multimedijalni operni koncert u suradnji s Operom HNK u Zagrebu pod nazivom „Bogatstvo imaginacije“

Općina Križ obilježila je 18. svibnja dan smrti Milke Trnine, slavne operne dive rođene prije 150 godina na Sipu u mjestu Vezišće u Općini Križ. U Galeriji Križ održana je promocija prve cjelovite monografije Milke Trnine urednice Zdenke Weber, izložba umjetničkih djela Ljerke Njerš i svečani multimedijalni operni koncert u suradnji s Operom HNK u Zagrebu pod nazivom „Bogatstvo imaginacije“.
Općina Križ zajedno s Udrugom poklonika Milke Trnine, društvom koje se unatrag deset godina posvećuje afirmiranju imena i umjetnosti hrvatske primadone, pokrenula je i angažirala muzikologinju dr. sc. Zdenku Weber da izradi monografiju posvećenu Milki Trnini, a koja na suvremeni način i s podacima iz novih izvora na jednome mjestu okuplja dokumentaciju koja svjedoči njezinoj u svjetskim razmjerima jedinstvenoj karijeri. Prilikom promocije monografije u Galeriji Križ, njena urednica dr. sc. Zdenka Weber, istaknula je: „Okupljeni su prilozi autora koji su vrlo dokumentirano obradili pojedina područja, a zahvaljujući Općini Križ i njezinoj nadasve angažiranoj načelnici Ivani Posavec Krivec objavljena je monografija koja iscrpno predočuje umjetnički put Milke Trnine od početaka u Zagrebu, preko postaja u Leipzigu, Grazu i Bremenu, do vrhunskih uspjeha koje je postizala u Münchenu, Londonu i na američkim pozornicama, te posebno na jednoj od najuglednijih opernih pozornica svijeta, u Metropolitanu u New Yorku.“
Upravo u cilju obilježavanja 150. obljetnice njena rođenja tijekom 2013. godine, Općinsko vijeće Općine Križ donijelo je Odluku o proglašenju 2013. godine Godinom Milke Trnine. Predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, prihvaćanjem pokroviteljstva nad obilježavanjem godišnjice, kao i predsjedanjem Počasnim odborom za pripremu i provedbu programa kojima će se obilježiti Godina Milke Trnine, odao je posebno priznanje toj izuzetnoj umjetnici.
Milka Trnina još uvijek „živi“ u Općini Križ. Dokazano je to i koncertom u suradnji s Operom HNK u Zagrebu. U aranžmanu mezzosopranistice Dubravke Šeparović Mušović, koja je večer prije pjevala „za Milku Trninu“ u čast obilježavanja 150. obljetnice njena rođenja u Hrvatskom glazbenom zavodu. Koncert je održan ispred crkve Uzvišenja Sv. Križa u Križu, u prekrasnom ambijentu stoljetnog parka. Multimedijalni koncert na kojem su nastupile Jelena Kodrić, Kristina, Anđelka Đopar uz klavirsku pratnju Silvane Čuljak, pratila je i projekcija te čitanje izvornih pisama Milke Trnine te dokumentarnog filma kojeg je Općini Križ ustupila Hrvatska radiotelevizija. Doživljaj je upotpunio i nastup KUD-a Graničar te slatki okus suvenira Općine Križ, Milkina medenjaka.

Promociji monografije i koncertu uz autore tekstova u monografiji, Nade Premerl, Ivana Mirnika i Antuna Petrušića, nazočili su i članovi Počasnog odbora za pripremu i provedbu programa kojima će se obilježiti Godina Milke Trnine, i to lady Jadranku Beresford Pierse, Dubravku Šeparović Mušović, Krunoslav Cigoj i Palma Klun Posavec. Uz Ljerku Njerš čije su slike nadahnute Milkom Trninom krasile ambijent, promociji monografije i koncertu nazočio je i dosadašnji predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan uz čiju je pomoć kao i financijsku pomoć sponzora INA-Industrija nafte d.d., monografija Milka Trnina i ugledala svjetlo dana.
Godina Milke Trnine započela je njezinim rođendanom 19. prosinca 2012. godine kada je dodijeljena druga Plaketa Milke Trnine Operi HNK u Zagrebu za dugogodišnju suradnju, posebice u organiziranju božićnih koncerata u Vezišću. Izložba zbirke ostavštine Milke Trnine održana je u ožujku u Gradskom muzeju Požega uz proslavu Dana Grada Požege. Gradsko kazalište Požega bilo je domaćin koncerta Giorgia Suriana u pratnji Lane Bradić 30. ožijka uz izložbu Bogatstvo imaginacije postavljenu u Galeriji Ciraki. Koncert je bio poklon Općine Križ Gradu Požegi i njenim stanovnicima povodom Dana Grada i zajedničkog očuvanja uspomene na Milku Trninu, Požežanku po porijeklu i Križanku po rođenju.
U Općini Križ, Galeriji Križ, promovirana je 16. travnja poštanska marka s motivom Milke Trnine koju su Hrvatske pošte d.d. Zagreb, na inicijativu Općine Križ, izdale u seriji Znameniti Hrvati zajedno s markama posvećenim Ranku Marinkoviću, Stjepanu Gradiću i Antoniji Krasnik.
I ove godine, tradicionalno, posjećen je slap Milke Trnine u Nacionalnom parku Plitvička jezera gdje je KUD Graničar iz Križa 25. svibnja održao svečani koncert.
Lipanjski susreti u Vezišću održat će se 15. lipnja, a 29. srpnja u Atriju Kneževa dvora u Dubrovniku u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara održat će se koncert Dubravke Šeparović Mušović, Hommage à Milka Trnina povodom 150. obljetnice rođenja. Spomenimo da će se 5. prosinca ove godine na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u Beču održati koncert posvećen 150. obljetnici rođenja Milke Trnine. Završna svečana proslava Godine Milke Trnine i dodjela Plakete Milke Trnine održati će se 19. prosinca u Općini Križ, a na nazočit će joj i predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović.
(Općina Križ)