U četvrtak, 22. prosinca 2016. u Hrvatskoj matici iseljenika svečano je predstavljena knjiga „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“ autorice Valentine Krčmar

Uz ravnateljicu HMI Mirjanu Anu-Mariju Piskulić, o knjizi su govorili publicist i urednik knjige Damir Borovčak, Zdenko Mlakar, ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac, autorica Valentina Krčmar iz Toronta, a uvodnim riječima obratila se Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo u HMI.

Autorica je rođena u Vrbanji kraj Županje, a odrasla u Zagrebu gdje se školovala i diplomirala humanističke studije na Filozofskom fakultetu. Godine 1970. odselila je s obitelji u Toronto, gdje je sa suprugom osnovala geodetsku tvrtku. Za Domovinskoga rata uključuje se u rad hrvatske zajednice. U udruzi Almae matris Croaticae alumni (AMCA) bila je predsjednica (1997.-99.), kao i u udruzi Bedem ljubavi, čiji je ogranak osnovala 1990. u Torontu. Surađivala je sa Crvenim križem, UNICEF-om, UN-om, pisala u kanadskom tisku, posebice u dnevnicima Toronto Star i Sun, s ciljem pomoći domovini u Domovinskome ratu. Sudjelovala je 1993. na prvom kongresu Hrvatskog svjetskog kongresa u Zagrebu, a po osnivanju Kanadsko-hrvatskog kongresa u Torontu izabrana je za dopredsjednicu (1993.-95.). Uređivala je 1997.-2000. list Hrvatski cirkular (od 1998. Hrvatska iskra). Odlikovana je Redom hrvatskog pletera 1996. godine. Objavila je knjigu Hrvatska mojim očima i srcem (2005.). Spisateljica, kulturna i humanitarna aktivistica Valentina Krčmar odnedavno je suradnica Večernjega lista i njegova podlistaka za iseljeništvo Moja Hrvatska.

  

Na početku programa upriličeno je iznenađenje glazbenog sastava iz Gračana „Još ovu noć“. Izveli su prepoznatljive pjesme poput Suza za zagorske brege, Vre ftičeki spiju, Poleg jedne velke gore, Popevke sem slagal, Vu plavem trnaci, Ljubav se ne trži, Pjevat će Slavonija, Fala, Croatio, iz duše te ljubim.

Svojevrsna putopisna proza „Snivala sam Božić u Hrvatskoj“, nastavak je njene prve knjige “Hrvatska mojim očima i srcem” (Zagreb, 2005.). Prvu je zaključila razmišljanjem o neodlasku u Pariz, no drugu upravo započinje opisom Pariza u kojem je naučila kako treba voljeti svoju zemlju. Knjiga se sastoji od šest povezanih cjelina naslovljenih Priče o ljepotama, Putevima hrabrih, Hrvatski biseri, Naše boli i patnje te cjelina pod znakovitim naslovom I za kraj. Iz uredničkog osvrta iščitavamo kako je početak knjige opisan bolnim temama i mjestima iz hrvatske komunističke prošlosti: Bleiburg, Vukovar, potom, pri kraju knjige Lepoglava, Sv. Jana, Krašić…Knjiga sadrži upečatljive fotografije te kazalo imena koje će čitatelju poslužiti za pretraživanje i čitanje dnevnika najdraže prijateljice koja umije putovati svijetom.

  

Urednik knjige Damir Borovčak navodi kako autorica kroz cijelu knjigu opisuje povijesne nepravde za koje smo i danas odgovorni zbog zanemarivanja povijesnih mjesta, zbog nepodučenosti novih naraštaja i nastavka nebrige institucija u prividno slobodnoj Hrvatskoj. Autorica opisuje svoje prijatelje iz Toronta, njihove rodne zavičaje, hrvatska mjesta, običaje.. najviše govori o ostvarenoj želji, dolasku u Zagreb za Božić i na kraju o bogatstvu i važnosti hrvatskoga jezika. Urednik zaključuje kako je knjiga “Snivala sam Božić u Hrvatskoj” prikaz osobnog duhovnog rasta, a Valentina zaokružuje svoj vrijedni životni hod, dajući osobni doprinos vjere, ufanja i ljubavi u hrvatsku istinu.

  

Predstavljanju knjiga nazočili su brojni ugledni uzvanici među kojima su bili veleposlanik Veselko Grubišić, mons. Juraj Batelja, urednik Radio Marija pater Stjepan Fridl i predstavnici Večernjeg lista. Ravnateljica Mirjana Ana-Maria Piskulić prenijela je pozdrave premijera Andreja Plenkovića i državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa.

Na kraju programa uslijedila je čestitka za Božić i Novu godinu autorice Valentine Krčmar i ravnateljice Hrvatske matice iseljenika.

Tekst: Naida Šehović; Fotografije: Snježana Radoš