Autorica knjige ”Prošlost u sadašnjosti – Svadbe u Dubrovačkom primorju”Amerikanka je hrvatskih korijena, prof. emeritus i vrsna etnokoreologinja iza koje su godine znanstvenog istraživanja plesa, plesanja u SAD-u, Meksiku i Europi

U bogatoj izdavačkoj djelatnosti Matice hrvatske Ogranak Dubrovnik izdanja s temom iz područja baštine zauzimaju značajno mjesto, a jedno od njih predstavljeno 5. travnja, u Dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare, jedinstveno je po vrijednosti i autorstvu.
Riječ je o knjizi ”Prošlost u sadašnjosti – Svadbe u Dubrovačkom primorju” Elsie Ivanchic Dunin, Amerikanke hrvatskog porijekla. O knjizi je govorila recenzentica Ljiljana Marks, istaknuvši da je to uzorna studija o svadbi, stabilnosti u trajanju ali i o promjenama u gornjim selima Dubrovačkoga primorja – Mrčevu, Gromači, Kliševu, Ljupču i Osojniku.
Elsie Ivanchic Dunin prof. emeritus vrsna je etnokoreologinja iza koje su godine znanstvenog istraživanja plesa, plesanja u SAD-u, Meksiku i Europi. Roditelji su joj hrvatskog i mađarskog porijekla i oni su je uveli u svijet folklornog plesa.
U dugoj i bogatoj znanstvenoj karijeri južnoslavenski plesni repertoar ostaje trajnim fokusom njezina istraživačkog rada. Provodeći studijsku godinu davne 1976./77. godine u Dubrovačkom primorju istraživala je primorsku svadbu. Za dubrovački kraj od tada je ostala trajno vezana. Zahvaljujući njenom iscrpnom opisu za Ministarstvo kulture primorska svadba je uvrštena i na popis nematerijalne kulturne baštine. Predstavljena knjiga je izravan rezultat njezina tradicijskog istraživanja.
Autorica provodi na terenu, detaljno snimajući, opisujući petodnevnu tradicijsku svadbu od četvrtka do ponedjeljka, dvojice braće: Luka i Stijepa Radiša (1977., 1979. godine). Potom promatra i prati svadbe slijedeće generacije, njihovih sinova 30 godina poslije, 2003. i 2009. godine, čime je upotpunila jedinstvenu društveno vremensku sliku jedne obitelji, ali svadbovanje u Dubrovačkom primorju – rekla je između ostalog Ljiljana Marks.
O knjizi su zatim s puno pohvala, uz Ivanu Burđelez, govorili Antun Česko, Jelena Obradović Mojaš i sama autorica, a predstavljanje je uživo popraćeno nastupom Udruge Dubrovački primorski svatovi čiji su članovi u raskošnim svečanim nošnjama uz pjesmu, ples i zdravicu dočarali dio jedinstvenog tradicijskog običaja.
(http://dubrovacki.hr)