Blažetinova antologija “Sjajna igra” donosi opširni pregled hrvatske dječje poezije u Mađarskoj od 1945. do današnjih dana. Sadrži pjesme za djecu iz pera Marije Vargaj, Mate Šinkovića, Marge Šarac, Marka Dekića, Ljudevita Škrapića, Stipana Blažetina, Jolanke Tišler i Đuse Šimare Pužarova

 

 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatskog centra za dječju knjigu KGZ-a u HMI-u je 18. listopada upriličeno svečano predstavljanje antologije hrvatske dječje poezije u Mađarskoj od 1945. – 2010. Promocija se održala u okviru Mjeseca hrvatske knjige, a o knjizi su, nakon uvodne riječi Matičina ravnatelja mr. sc. Marin Knezovića, govorili dr. sc. Diana Zalar s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, priređivač mr. sc. Stjepan Blažetin, ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj u Pečuhu i voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu KGZ-aRanka Javor, prof. Predstavljanje je vodila Vesna Kukavica, voditeljica Matičina Odjela za nakladništvo.

Priređivač antologije hrvatske dječje poezije u Mađarskoj pod naslovom „Sjajna igra“ (ZZHM, Pečuh, 2010.) je književnik i prevoditelj Stjepan Blažetin, inače sveučilišni profesor s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Pečuhu i aktualni ravnatelj tamošnjeg hrvatskoga Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj. Blažetin nas svojim vrijednim uratkom upoznaje sa stvaralaštvom osam autora i autorica, pretežito pedagoške struke. “Sjajna igra” donosi opširni pregled hrvatske dječje poezije u Mađarskoj od 1945. do današnjih dana. Sadrži pjesme za djecu iz pera Marije Vargaj, Mate Šinkovića, Marge Šarac, Marka Dekića, Ljudevita Škrapića, Stipana Blažetina, Jolanke Tišler i Đuse Šimare Pužarova. 

Na stranicama ove antologije može se pratiti put dječje poezije od prvih stihova objavljenih na stranicama novina i kalendara, preko 80-ih godina XX. stoljeća, kada se afirmira kao posebni dio književnosti, pa sve do naših dana kada se približava suvremenim tendencijama. Antologija je objelodanjena uz potporu Ministarstva obrazovanja i kulture Republike Mađarske.Za sjećanje na zajedničko druženje na promociji ove sjajne knjige, Stjepan Blažetin je ravnatelju Marinu Knezoviću i voditeljici Hrvatskog centra za dječju knjigu KGZ-a Ranki Javor darovao vrijedne publikacije.

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Snježana Radoš