Zbornik je objavljen u sunakladništvu Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba i Zavoda kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, a predstavljanju su prisustvovali hrvatski veleposlanik Željko Kuprešak, gk RH u Subotici Dragan Đurić, ravnatelj IMIN-a dr. sc. Zlatko Šram, ravnatelj HMI mr. sc. Marin Knezović, zamjenik predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH Petar Barišić, predsjednik IO HNV- a Darko Sarić Lukendić i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić

U dvorani Otvorenog sveučilišta u Subotici, u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, predstavljen je 31. svibnja zbornik „Hrvati u Vojvodini: Identitet(i), procesi i društvene aktivnosti“.

Zbornik je objavljen u sunakladništvu Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, a rezultat je suradnje u području znanosti ovih dviju institucija. Uredili su ga Mario Bara i dr. sc. Aleksandar Vukić s Instituta za migracije i narodnosti. Recenzenti su etnologinja dr. sc. Jadranka Grbić, politolog dr. sc. Siniša Tatalović i sociolog dr. sc. Stipan Tadić.
U punoj dvorani Otvorenog sveučilišta zbornik su predstavili prof. dr. sc. Siniša Tatalović, savjetnik predsjednika RH iz Zagreba, prof. dr. sc. Čedomir Čupić iz Beograda, prof. dr. sc. Boško Kovačević iz Subotice, i prof. Tomislav Žigmanov iz Subotice.
Predstavljanju su prisustvovali veleposlanik RH u Republici Srbiji Željko Kuprešak, gk RH u Subotici Dragan Đurić, ravnatelj Instituta za migracije i narodnosti iz Zagreba dr. sc. Zlatko Šram, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba mr. sc. Marin Knezović, zamjenik predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH Petar Barišić, pravna savjetnica iz Hrvatske matice iseljenika Diana Mašala Perković, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić Lukendić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić, predstavnici medija i mnogobrojnih hrvatskih udruga u Vojvodini.
Svijest da je u suvremenoj znanosti nezaobilazno istraživanje višedimenzionalnosti identiteta, od lokalnih i regionalnih do nacionalnih i transnacionalnih, potaknula je realizaciju ovoga interdisciplinarnoga tematskoga zbornika. Zbornik je obima 264 stranice, a sadržaj je podijeljen u šest cjelina (I. „Politički odnosi i manjinska situacija“, II. „Identitet(i) na etničkoj periferiji“, III. „Povijesne teme“, IV. „Jezik i etnološke teme“, V. „Kultura sjećanja“ i VI. „Prilog“) u kojima je objavljeno 10 znanstvenih radova te prilog, razgovor s dr. sc. Jasnom Čapo o hrvatskom identitetu. Zastupljeno je dvanaest autora od kojih je pet iz Vojvodine (Jasminka Dulić, Slaven Bačić, Tomislav Žigmanov, Stevan Mačković i Dominik Deman). Više o Zborniku

Tekst: Diana Mašala Perković
Doznajte više