»Dogovoreni brak« subotičkog pisca je suvremeni, ljubavnom i zavičajni roman, kojemu se radnja odvija u Monoštoru i Subotici, te na Paliću. Glavna junakinja Prčićeva dvanaestoga romana po prvi put je žena

Ekskluzivna kongresna dvorana renovirane Velike terase na Paliću, stare preko stoljeća, ugostila je 18. travnja, promociju najnovijeg, dvanaestog romana subotičkog pisca Dražena Prćića pod nazivom »Dogovoreni brak«. Riječ je o suvremenom, ljubavnom i zavičajnom romanu, budući se njegova radnja odvija u Monoštoru i Subotici, te na Paliću.
Govoreći o knjizi, profesor hrvatskog jezika i književnosti Vladan Čutura ocijenio je kako je »Dogovoreni brak« zanimljiv primjer spajanja kulturnog proizvoda knjige i reklame.
»Suvremenu književnost, možda više nego bilo koju drugu sferu kulture, prožimaju tektonske promjene društvenih i ekonomskih okolnosti. Roman ‘Dogovoreni brak’ karakterizira poigravanje s kodovima popularne i potrošačke kulture, te tako u njemu srećemo lokalne vinarije, lokalne televizijske postaje, mjenjačnice, frizerski salon, pizzeriju, Zoo vrt, ali i Skype te druge svjetski poznate brandove. To nam omogućava da roman čitamo unutar pozicija življene kulture i politika svakodnevice. Jedna od glavnih odlika njegove suvremenosti je prodor reklame u romaneskni diskurs, što je odlika socioekonomskih pomaka druge polovice 20. stoljeća i dakako 21. stoljeća. Dakle, riječ je o klasičnom romanu, uglavnom obiteljsko-ljubavne tematike, koji ima poseban odnos prema izvanknjiževnim žanrovima, u ovom slučaju žanru reklame«, ocijenio je Vladan Čutura.
Dražen Prćić se pisanjem bavi 21 godinu, a i ovim romanom, kako kaže, nastojao se nametnuti širokom čitateljskom krugu. »Knjiga se brzo čita i namijenjena je dobrom raspoloženju, kao i sve moje ranije knjige. U ratu sam s književnom kritikom zbog svojeg stila pisanja, ali meni je jako važno da knjiga stigne do čitatelja. O tome najbolje govore moje promocije na kojima je mnogo više publike nego na predstavljanjima drugih knjiga«, kazao je Prćić.
On je dodao kako je ovo prvi put da je u njegovoj knjizi glavna junakinja žena. »Želio sam napisati knjigu iz ženskog kuta, a u tomu sam imao veliku pomoć svoje supruge Aleksandre. S druge strane, vjerujem u ljubav te sam zato napisao ljubavni roman«, rekao je Prćić podsjetivši kako je naslovnicu romana uradio subotički slikar Đuro Đorđe Maravić u maniri svojih prepoznatljivih akvarela.
Nakon predstavljanja knjige publika je imala prigodu poslušati nekoliko pjesama tamburaškog ansambla »Hajo«, koji ove godine slavi 25 godina postojanja. Poznatim subotičkim tamburašima pridružila se i vokalna solistica Antonija Piuković otpjevavši dvije evergreen numere – »Besa me mucho« i »My Way« na španjolskom jeziku.
(Hrvatska riječ)