Predstavljanje knjige Ante Kovačevića, u izdanju ŠK iz Zagreba i Hrvatskog sokola iz Usore, održano je u Hrvatskoj matici iseljenika u prigodi nedavnoga Svjetskog dana učitelja

Predstavljanje knjige Jedra žedna vjetra autora Ante Kovačevića, u izdanju ŠK iz Zagreba i Hrvatskog sokola iz Usore, održano je 6. listopada u Hrvatskoj matici iseljenika.
Promocija je održana u nazočnosti predstavnika Državnog ureda za Hrvate izvan RH, ministarstava, Ureda zagrebačkoga gradonačelnika, suradnika na izdavanju zbornika, brojnih kolega profesora i usorskih đaka.
Uz autora, o knjizi su govorili ravnatelj HMI-ja Marin Knezović, direktorica školskog programa u Školskoj knjizi Matilda Bulić te književnica za djecu i urednica Željka Horvat Vukelja. Predstavljanje je vodila Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.
Nekadašnji učenici profesora Kovačevića, današnji usorski profesori i zagrebački i mostarski studenti – Monika Čolić, Antonio Anđelić, Dajana Ivkić i Ana Marija Brkić – čitali su svoje nagrađene radove.
Svjedočili su vlastitim primjerom uspješnu prosudbu i uloženi trud svoga nekadašnjega učitelja, a priznanje vrijednome prosvjetaru odao je i usorski župnik Ravlić, kao i kolega i predstavnik nakladnika Hrvatskog sokola Slobodan Krajina, prigodnim darom za skoro umirovljenje.
„Građa knjige, bogato ilustrirana fotografijama i faksimilima priznanja, razdijeljena je u pet poglavlja, čije jednostavno pretraživanje omogućuje pouzdan indeks imena objavljen na kraju knjige. Anto Kovačević, nastavnik hrvatskoga jezika tijekom četrdeset godina učiteljevanja (1972.-2012.) prikupljao je i spremao poput stručnog arhivara kronološki objavljivane i nagrađivane radove svojih učenika s naglašenim talentom za literarni i novinarski izraz. Nevjerojatnom upornošću i marom on ih je dodavao jedan po jedan u svoju prebogatu dokumentaciju, pa je danas pred nama poveći intrigantan rukopis osnovnoškolskog uzrasta iz Usore, hrvatske enklave u Bosni i Hercegovine.“ istakla je u recenziji Branka Primorac.
Anto Kovačević istaknuti je prosvjetni djelatnik i spisatelj iz Usore, općine u BiH koja se nalazi između Doboja i Tešnja. Prije rata u Usori je živjelo oko 8.500 osoba, većinom Hrvata. U ratu je dio civilnog stanovništva izbjegao, tako da Usora danas broji samo 5.000 stanovnika. Čine ju naselja Alibegovci, Bejići, Omanjska, Sivša, Srednja Omanjska i Ularice te dio mjesta Makljenovac.

Doznajte više o Usori

U knjizi Jedra žedna vjetra – zborniku objavljenih i nagrađenih literarnih i novinarskih radova (1972.-2012., među inim, autor daje uvid i u sudjelovanje mladih iz Usore u Matičinu natječaju Zlatna ribica. Kovačević je zabilježio u zborniku, na 425.str., ‘usorske ribice’ koje čine Antonio Anđelić i Karmen Bejić (2006.), Anita i Monika Brkić, Dario Katić i Karmen Bejić (2007.), Dajana Ivkić (2009.), Monika Krištić (2011.) i Anja Bejić (2012.). Spominje i sudjelovanje svojih učenika na Maloj školi hrvatskoga jezika u Novom Vinodolskom 2007., i njen Spomenak.
Nakon promocije prigodom XXIV. Dana hrvatske kulture u Usori, u Zagrebu se knjiga promovirala u prigodi nedavnoga Svjetskog dana učitelja. Ima li bolje preporuke knjizi i njenu autoru?

Tekst: Diana Šimurina–Šoufek; Fotografije: Snježana Radoš