Hrvatski predsjednik će se sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji u kojoj živi oko 50.000 Hrvata, većinom u pokrajini Gradišće

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će 1. i 2. ožujka u Salzburgu gdje će primiti visoko priznanje Europske akademije znanosti i umjetnosti. Isto priznanje prima i predsjednik Slovenije Borut Pahor, s kojim će se bilateralno sastati.
Predsjednici Josipović i Pahor sastat će se u subotu, 2. ožujka nakon svečane sjednice akademije na kojoj će uz ruskog predsjednika Vladimira Putina biti proglašeni zaštitnicima te ugledne znanstvene ustanove. Putin neće osobno prisustvovati svečanosti, nego će u njegovo ime priznanje primiti ruski veleposlanik u Austriji.
Europska akademija, osnovana 1990. i sa sjedištem u Salzburgu, dodjeljuje titulu zaštitnika („protector“) političarima koji podupiru europsku ideju i suradnju unutar Starog kontinenta.
Nekoliko europskih monarha te bivši i sadašnji predsjednici Njemačke, Austrije, Italije, Švicarske, Grčke, Slovačke, Mađarske neki su od dosadašnjih dobitnika toga priznanja akademije koja ima 1.500 članova, znanstvenika i istraživača, filozofa i umjetnika iz cijeloga svijeta, među kojima je 28 dobitnika Nobelove nagrade kao i papa u odlasku Benedikt XVI.
Predsjednik Josipović će se u petak, 1. ožujka u Salzburgu, gradu na zapadu Austrije, sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u toj zemlji u kojoj živi oko 50.000 Hrvata, većinom u pokrajini Gradišće.
(http://www.predsjednik.hr/28022023)