U okviru radnog posjeta Republici Poljskoj, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, posjetio je 23. studenoga Hrvatsku nastavu u Varšavi. Predsjednika Josipovića i njegovu suprugu Tatjanu na Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Poljskoj s velikim uzbuđenjem dočekali su učenici Hrvatske nastave.

Nakon uvodnih riječi Andree Bekić, veleposlanice Republike Hrvatske u Poljskoj, visoke goste i nazočne pozdravila je učiteljica Hrvatske nastave u Varšavi Timea Šakan-Škrlin. Ovaj svečani dan zauvijek će ostati u sjećanju učenika, a u znaku zahvalnosti izveli su kratak prigodni program. Bio je to dobro uvježbani „izvanredan sat” kada su učenici hrvatske škole pokazali svoje znanje o Hrvatskoj i vještine u pjevanje pjesama, izvedbi šaljivih pričica, te recitiranju pjesmica o domovini koje su sami napisali. Na kraju programa djeca su predsjedniku uručila dar, radove uvezane u knjižicu na temu „Zašto volimo Hrvatsku”.

Predsjednik Josipović bio je impresioniran sadržajnim programom, te naglasio važnost učenja hrvatskog jezika i kulture. „Želim Vam da imate puno prijatelja ovdje u Poljskoj, da budete poveznici dvaju naroda, ali se nadam da ćete se jednog dana vratiti u Hrvatsku”, rekao je predsjednik Josipović učenicima.

Kako je susret s predsjednikom države za učenike bio zaista veliki doživljaj potvrđuju i riječi jedne učenice: „Kada sam čula sirene automobila kojim je dolazio predsjednik, mislila sam da će mi srce iskočiti s mjesta od radosti i uzbuđenja.” Na kraju susreta Josipović je porazgovarao s učenicima i njihovim roditeljima.

U nedjelju na tradicionalnom božićnom dobrotvornom sajmu u Varšavi u organizaciji supruga veleposlanika u Poljskoj s hrvatskim proizvodima predstavilo se i hrvatsko veleposlanstvo, a na hrvatskom štandu našli su se i ručno izrađeni božićni ukrasi učenika Hrvatske nastve u Varšavi.

Tekst: Timea Šakan-Škrlin; Fotografije: Joanna Dróżdż